2/26/2024

Teleperformance: Νίκη στον δίκαιο αγώνα των απεργών εργαζόμενων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

  Έπειτα από δύο πολύ μαζικές απεργίες στα μεγαλύτερα call center της χώρας (Teleperformance, TTEC, Webhelp, Foundever, E-value), η εργοδοσία της Teleperformance, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, σέρνει το συνδικάτο εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στα δικαστήρια, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη (4808/21) και συγκεκριμένα τη διάταξη που αφορά στην υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων), καταγγέλοντας το ΣΕΤΗΠ ότι δεν δικαιούται να κηρύξει απεργία ή να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο.



Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη τα σωματεία υποχρεούνται να εγγραφούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ και να καταχωρήσουν σε αυτό τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα πρακτικά διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ψήφων στις αρχαιρεσίες του και τους οικονομικούς πόρους του σωματείου από το κράτος. Προϋποθέτει επίσης τη διατήρηση ψηφιακών βιβλίων με τα στοιχεία του συνόλου των μελών ενός σωματείου, τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων και της διαχείρισης του ταμείου. Στην περίπτωση μη εγγραφής ενός σωματείου στο ΓΕΜΗΣΟΕ, ο νόμος προβλέπει ότι το συγκεκριμένο σωματείο δεν έχει τη δυνατότητα να κηρύξει απεργία, να διαπραγματευτεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να ασκεί νόμιμα συνδικαλιστική δράση και τα στελέχη του δεν προστατεύονται από απολύσεις ή μετάθεση. Είναι μία από τις πολλές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που προσπαθούν να βγάλουν στην παρανομία τον ταξικό συνδικαλισμό με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την προσπάθεια ελέγχου της εργοδοσίας και του κράτους στις διαδικασίες των σωματείων.
 
 

Η συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου στις δύο απεργίες στις 8 και 19 Φεβρουαρίου έκανε ξεκάθαρο στην εργοδοσία της Teleperformance ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μέχρι να κερδίσουν τις διεκδικήσεις τους, μεταξύ άλλων αυξήσεις στους μισθούς, επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και κατάργηση της βίζας “ειδικού σκοπού”. Με την ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στην Teleperformance στις 12 Φεβρουαρίου έγινε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την οργανωμένη δράση των εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας, έπειτα από τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται από τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων της, και αφού απέτυχε να τους τρομοκρατήσει με τις απειλές που εκτοξεύει όλο αυτό το διάστημα (μη ανανέωση συμβάσεων, μεταφορά σε άλλα project κοκ) επιτίθεται στο ΣΕΤΗΠ με σκοπό να κάμψει τις αγωνιστικές διάθεσεις των εργαζομένων του κλάδου.

Γίνεται για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο ότι ο νόμος Χατζηδάκη δεν είναι απλώς ένας ακόμη αντεργατικός νόμος. Ήταν και είναι σημείο τομής στην επίθεση που εξαπολύει το σύστημα ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα και με την αξιοποίησή του προσπαθεί να βάλει στον γύψο τον ταξικό συνδικαλισμό, την απεργία και τον αγώνα συνολικά. Οι εργαζόμενοι σε κάθε αγώνα που ξεσπάει βρίσκουν απέναντί τους την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου με δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν απεργίες “παράνομες”. Γίνεται επίσης εμφανές ότι κανένας νόμος δεν ψηφίζεται για να “μείνει στα χαρτιά” αλλά για να εφαρμοστεί, και για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι συνολικά πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, και της συνέχειάς του, του νόμου Γεωργιάδη. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας όργανα, το δικαίωμα στην απεργία και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση! Δε θα αποδεχτούμε καμία κρατική ή εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία μας και θα περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας! Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη ζωή συνολικα!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟ ΓΕΜΗΣΟΕ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΣΕ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΕ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 5ΘΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου