3/07/2024

Ακόμη μια απόλυση στην TaskUs

Συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Η εργοδοσία της TaskUs προχώρησε πρόσφατα σε απόλυση ενός Αιγύπτιου εργαζόμενου με αφορμή την κακή απόδοσή του στη δουλειά. Είναι ύποπτο, βέβαια, το γεγονός ότι αυτή η μείωση της παραγωγικότητάς του ήρθε μετά από ανάγκη να λείψει από τη δουλειά λόγω χρόνιου και σοβαρού προβλήματος υγείας. Αυτό που κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση είναι το ότι ο συνάδελφος έχει έρθει στην Ελλάδα με ειδική άδεια παραμονής. Συνέπεια αυτού είναι ότι η απόλυση απειλεί όχι μόνο την οικονομική του κατάσταση, αλλά κυρίως την παραμονή του στη χώρα.

Η απόλυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην απόλυση άλλων 8 εργαζόμενων της εταιρίας τις τελευταίες μέρες του ’23, για τις οποίες γίνονται ήδη από τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους συχνές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Να αναφερθεί, βέβαια, πως στη Θεσσαλονίκη έχει παρατηρηθεί «ξεσάλωμα» της εργοδοσίας, η οποία έχει απολύσει κι άλλα άτομα στο ΕΚΕΤΑ, και το οποίο ξεσάλωμα ξεκίνησε να φαίνεται έντονα στην απεργία του περασμένου Σεπτέμβρη, όπου πολύς κόσμος έλαβε άμεσες και έμμεσες απειλές για να μην συμμετάσχει στην απεργία. Ο ίδιος κόσμος δυσκολεύτηκε παραπάνω λόγω της μη κάλυψης από ΓΣΕΕ και ΕΚΘ.

Δεν ξαφνιαζόμαστε καθόλου από αυτή την επίθεση που βιώνουμε ως εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα. Όσο προβάλουν πως είναι “Best Place to Work”, άλλο τόσο μας τονίζουν πως είμαστε αναλώσιμοι, και πως με μεγάλη ευκολία θα φέρουν κάποιον άλλον να μας αντικαταστήσει, ακόμη κι αν χρειαστεί να τους φέρουν πάλι απ’ το εξωτερικό.

Απέναντι σε αυτήν τους τη λογική, εμείς πάμε κόντρα. Ο κόσμος στα τηλεφωνικά κέντρα δεν δέχεται πλέον αυτή την τρομοκράτηση και απειλή. Έχουμε δικαίωμα σε σταθερή δουλειά και μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Οι εργαζόμενοι στην TaskUs είχαν ξεκινήσει διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, κάτι που η εταιρία δεν ανεχόταν. Τώρα εμείς δεν ανεχόμαστε άλλο.

Η απάντηση μας έρχεται μέσα από την οργανωμένη πάλη, μέσα στα κλαδικά κι επειχειρησιακά σωματεία. Σε πολλές μεγάλες εταιρίες στο χώρο (Teleperformance, WebHelp κ.α.) έχουν κηρυχθεί το προηγούμενο διάστημα απεργίες για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, αυξήσεων στους μισθούς και υπογραφής ΣΣΕ. Εδώ έχουμε ευθύνη να κοντράρουμε και τις απολύσεις που έχουν γίνει. Να βρεθούμε με συνάδελφους και από άλλους χώρους εργασίας που είχαν αντίστοιχη τύχη και μαζί να σχηματίσουμε μέτωπο αγώνα. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε προσπάθεια να μας σπάσουν και να μας διαχωρίσουν. Να μην τους αφήσουμε! Θα μας βρουν συγκροτημένους απέναντί τους!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου