3/15/2024

Ανταπόκριση από την κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ κι από την απεργιακή συγκέντρωση στην Teleperformance.

Άλλη μια μαζική συγκέντρωση, αν και λιγότερο από τις προηγούμενες, πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το ΕΚΕΤΑ, η τρίτη κατά σειρά με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων του Κέντρου. Ένα ερευνητικό κέντρο που θεωρείται «τεχνολογικός κόμβος» κι απορροφά μεγάλα κονδύλια, απέλυσε πρόσφατα περίπου 15 εργαζόμενους. Το πρόσχημα ήταν η μη εύρεση project, ωστόσο κάποιες από αυτές τις απολύσεις έχουν ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα, αφού πρόκεται για εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση.



Δεν είναι άσχετες οι απολύσεις αυτές με τις συνθήκες εργασίας στο ΕΚΕΤΑ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων απασχολείται με Δ.Π.Υ. («μπλοκάκι»), όπου φαινονται σαν “συνεργάτες” του κέντρου κι όχι μισθωτοί όπως είναι στην πραγματικότητα. Μια ελαστική σχέση εργασίας που δεν κατοχυρώνει σχεδόν κανένα εργασιακό δικαίωμα, δημιουργεί ένα καθεστώς ανασφάλειας και αναλώσιμους εργαζόμενους. 

 


Στη χθεσινή συγκέντρωση η διοίκηση του ΕΚΕΤΑ είχε και πάλι καλέσει την αστυνομία ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΕΚΕΤΑ ήταν για μια ακόμη φορά άφαντη από τη συγκέντρωση κι έστειλε απλά μία εκπρόσωπο να παραλάβει το ψήφισμά μας, η οποία τόνισε ότι δεν εκπροσωπεί την εργοδοσία. Έδειξε ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά με ποιου το μέρος είναι. 

Μια αντιπροσωπεία των σωματείων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση επιχείρησε να συναντηθεί με τη διοίκηση, η οποία αρχικά αρνήθηκε. Τελικά έγινε μια συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης όπου επανέλαβαν το γνωστό τροπάρι, ότι νομικά δεν είναι απολύσεις αλλά λήξη σύμβασης, να απευθυνθείτε στον ΣΕΕΚΕΤΑ κτλ.

 


Παρά τη μείωση της μαζικότητας, η κινητοποίηση κρίνεται πετυχημένη,  καθώς με μαζικούς όρους έθεσε το ζήτημα των απολύσεων και των σχέσεων εργασίας. Οι συγκεντρώσεις αυτές δίνουν θάρρος και έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους μέσα στο χώρο δουλειάς, και φυσικά στέλνουν μήνυμα και πιέζουν την εργοδοσία. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: το ΣΕΤΗΠ, το ΣΜΤ-Μ, το ΣΕΡΕΤΕ κι η συλλογικότητα ΕΣΤΟΒ. Σημαντική παρουσία στη συγκέντρωση καθώς και στη διοργάνωσή της είχαν η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και η Ταξική Πορεία.

 



Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κι έξω από την Teleperformance την Τετάρτη 13/03, με αφορμή την τρίτη κατά σειρά απεργία του κλάδου με διεκδικήσεις, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς, επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και κατάργηση της βίζας “ειδικού σκοπού”. Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας αλλά κι ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που σέρνει το συνδικάτο εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στα δικαστήρια, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη (4808/21). Η οργάνωση κι ο αγώνας στους χώορυς δουλειάς μας είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την εργασιακή μας καθημερινότητα και την καθημερινότητά μας ευρύτερα.

 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου