2/23/2024

Νέα μαζική συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΕΤΑ

 Νέα μαζική συγκέντρωση, ανάλογου μεγέθους με την προηγούμενη, πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά στην κεντρική πύλη του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο, που απορροφά μεγάλα κονδύλια και θεωρείται «τεχνολογικός κόμβος» (με επισκέψεις από τον πρωθυπουργό), έχει απολύσει πρόσφατα περίπου 15 εργαζόμενους (με πρόσχημα τη «μη εύρεση project»). Μάλιστα, κάποιες έχουν ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς οι απολυμένοι ήταν εργαζόμενοι με συνδικαλιστική δράση.

 



 

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο κέντρο δουλεύει με Δ.Π.Υ. («μπλοκάκι»), με ο,τι αυτό συνεπάγεται: λιγόμηνες συμβάσεις, όχι δικαίωματα σε άδειες (κανονικές, αναρρωτικές και τοκετού), όχι σταθερό ωράριο και πληρωμένες υπερωρίες, όχι αποζημίωση απόλυσης. Με βάση το «μπλοκάκι» η διοίκηση του κέντρου μασκαρεύει τις απολύσεις με τον παραπλανητικό τίτλο «λήξη σύμβασης». Η ανάγκη διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς, παραπάνω από εμφανής.

Πάνω σε αυτή τη βάση, και ύστερα από την πρώτη κινητοποίηση, τα σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΣΜΤ-Μ και ΣΕΡΕΤΕ κάλεσαν κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, με σημαντική προσέλευση εργαζομένων, και αποφάσισαν νέα συγκέντρωση. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους εργαζόμενους η στάση του «συλλόγου εργαζομένων» ΣΕΕΚΕΤΑ, που συμπεριφέρθηκε ως γνήσιο εργοδοτικό σωματείο. Λίγο ως πολύ κούνησε το δάχτυλο στους εργαζόμενους και αρνήθηκε να καλέσει σε κινητοποίηση! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η διοίκηση παρέπεμψε τα 3 σωματεία στον... ΣΕΕΚΕΤΑ(!), για την επίδοση των ψηφισμάτων τους. Οι εργαζόμενοι έχουν μάτια και βλέπουν, ποιος είναι με το μέρος τους και ποιος με την εργοδοσία...






 

Η σημερινή συγκέντρωση κρίνεται πετυχημένη, καθώς με μαζικούς όρους έθεσε το ζήτημα των απολύσεων και των σχέσεων εργασίας. Οι συγκεντρώσεις αυτές δίνουν θάρρος και έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους μέσα στο χώρο δουλειάς, και φυσικά στέλνουν μήνυμα και πιέζουν την εργοδοσία. Το γεγονός ότι αυτές οι κινητοποιήσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν μαρτυρεί και η παρουσία μίας κλούβας των ΜΑΤ μπροστά στην πύλη, που μάλλον είναι και το μόνο «επιχείρημα» που μπορεί να προτάξει η διοίκηση απέναντι στα δίκαια αιτήματα...

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: το ΣΕΤΗΠ, το ΣΜΤ-Μ, το ΣΕΡΕΤΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές και αναρχικές συνδικαλιστικές συλλογικότητες. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και η Ταξική Πορεία είχαν σημαντική παρουσία στη συγκέντρωση, καθώς και ρόλο στη διοργάνωση της, σε όλα τα στάδια εξέλιξης της.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου