12/13/2021

Για την Χριστουγεννιάτικη άδεια στο ΕΚΕΤΑ

Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή στάθηκε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε κάποιες από τις “ομάδες” του ΙΠΤΗΛ (ινστιτούτο που υπάγεται στο ΕΚΕΤΑ) σχετικά με τις ημερομηνίες της Χριστουγεννιάτικης άδειας. Το ΙΠΤΗΛ διατηρεί, στην πλειοψηφία των εργαζομένων, την απασχόληση με μπλοκάκι αποκρύπτοντας την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το μπλοκάκι δεν κατοχυρώνει αναρρωτικές άδειες, άδειες μητρότητας ή κανονικές άδειες. Όσον αφορά τις κανονικές άδειες, συνηθίζεται το ινστιτούτο να κλείνει κάποιες μέρες το χρόνο. Η πλειοψηφία των ημερών αυτών είναι τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τις άδειες αυτές συχνά είναι αργοπορημένη, με επιδείνωση αυτής της κατάστασης μετά την πανδημία. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η ανακοίνωση, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν ενημερωθεί για τις μέρες που δεν θα δουλέψουν τα Χριστούγεννα, κάτι που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό τους. Επιπλέον δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο αφού δημιουργεί ένα ρευστό τοπίο όπου το δικαίωμα στην άδεια εξαρτάται από τα κέφια του εκάστοτε προϊστάμενου.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους συναδέλφους με τις άδειες των Χριστουγέννων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός “κακής συνεννόησης”. Είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας που πηγάζει από το μπλοκάκι, και αν δεν πάρουμε μέτρα οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει. Είναι το ίδιο καθεστώς που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν συνάδελφοί μας έναν “κενό” και απλήρωτο μήνα μεταξύ διαδοχικών συμβάσεων. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουμε να συζητάμε τα προβλήματα μας, να ερχόμαστε σε επαφή, να οργανωνόμαστε μέσα από τα σωματεία μας, και να διεκδικούμε τόσο τα άμεσα (την εξασφάλιση των αδειών που δικαιούμαστε), όσο και τα μακροπρόθεσμα: μια συλλογική
σύμβαση μόνιμης εργασίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα μας.


ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

● Εγκαιρη εξασφάλιση όλων των αδειών μας
● Συλλογική σύμβαση εργασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου με διατήρηση μισθολογικών δικαιωμάτων, που να κατοχυρώνουν πλήρεις άδειες (κανονικές, ανάρρωσης, μητρότητας)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου