11/30/2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΜΤ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Με έκπληξη οι συνάδελφοι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, διαπιστώσαμε ότι την προηγούμενη μέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου, ανακοινώθηκαν από το ΔΣ μέτρα ασφαλείας πρωτόγνωρα για μαζικό όργανο εργαζόμενων. Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ: “η συνέλευση να γίνει με όρους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, οδηγίες και ατομικά μέτρα προφύλαξης σχετικά με τη νόσο Covid 19. Η χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο είναι υποχρεωτική και η είσοδος στο χώρο θα γίνεται με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή rapid test 24 ωρών.”

Η απόφαση αυτή του ΔΣ με το πρόσχημα της “υγειονομικής ευθύνης”, αντιγράφει και ενσωματώνει με τρόπο άκριτο και επικίνδυνο τις κυβερνητικές οδηγίες και πρακτικές, που επιφέρουν διαχωρισμούς με βάση το εμβόλιο δημιουργώντας πρόβλημα στην ενότητα μεταξύ των εργαζόμενων, αλλά και ταυτόχρονα νομιμοποιεί την κυβερνητική πολιτική για τα τεστ. 

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Τα μέτρα προφύλαξης της υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα και η διεκδίκηση των μέτρων ασφαλείας πρέπει να είναι ψηλά στις διεκδικήσεις του. Και αυτό γιατί πρώτα και κύρια η εργοδοσία και η κυβέρνηση της είναι αυτοί που καταπατούν τα μέτρα και δημιουργούν συνθήκες διασποράς της νόσου. Είναι αυτοί που έχουν αφήσει το λαό γυμνό από περίθαλψη. 

Συνεπώς, τα μέτρα αυτοπροστασίας που παίρνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα για να περιφρουρήσει τον εαυτό του, δεν μπορούν να ακολουθούν τυφλά τις κυβερνητικές νόρμες και αποφάσεις, ειδικά όταν αυτές στοχεύουν στη διαίρεση των εργαζόμενων και την απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του απέναντι στη δημόσια Υγεία.

Το εργατικό κίνημα δεν αποδέχθηκε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων με πρόσχημα την υγειονομική προστασία και επέμεινε, ακόμα και όταν αυτό σήμαινε σύγκρουση με την αστυνομία, να συγκροτείται με μαζικούς όρους και ταυτόχρονα να τηρεί υποδειγματικά τα μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε, στο όνομα της δήθεν “υγειονομικής προστασίας” προωθήθηκαν μια σειρά απαγορεύσεις, όπως αυτές των συναθροίσεων και των επετείων του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου, κάτι που οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Σε αυτό το πεδίο όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου και γενικά οι δυνάμεις των ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, έδειξαν “δείγματα γραφής” και πειθάρχησης στις κυβερνητικές πολιτικές. Από την Πρωτομαγιά του 2020, όπου παραιτήθηκαν από τη διεξαγωγή κανονικής διαδήλωσης κολλώντας αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα, αλλά και για όλο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας όπου άφησαν το Σωματείο χωρίς συνέλευση, χρησιμοποιώντας και αυτοί το επιχείρημα του “υγειονομικού κινδύνου”. Μια πολιτική που τελικά κατέπεσε κάτω από το βάρος των εξελίξεων της ταξικής πάλης, και οδηγηθήκαμε στις μαζικές διαδηλώσεις και διαδικασίες με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Όμοια και σήμερα, που η κυβέρνηση με το πρόσχημα της υγειονομικής προστασίας νομιμοποιεί μια πολιτική κοινωνικού ελέγχου για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της, το εργατικό κίνημα πρέπει να εξασφαλίζει όρους σπασίματος των τεχνητών διαχωρισμών, μιας και ο κύριος διαχωρισμός που αποδέχεται είναι αυτός ανάμεσα στην αστική τάξη και την εργατική τάξη. Το Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο και οι μαζικές διαδικασίες πρέπει να παρακολουθούνται ΕΛΕΥΘΕΡΑ από όλους τους εργαζόμενους.

Όμοια και σήμερα, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόσχημα του ελλιπούς εμβολιασμού για να φορτώσει την οικονομική ευθύνη των τεστ στο λαό, το Σωματείο δεν μπορεί με έμμεσο τρόπο να νομιμοποιεί αυτή τη λογική. Τα τεστ είναι απαραίτητο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας και πρέπει να γίνονται ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη και αυτό είναι βασική διεκδίκηση του εργατικού κινήματος. Δεν μπορεί λοιπόν μια βασική διεκδίκηση να αναιρείται στην εσωτερική λειτουργία του Σωματείου.

Ακόμα περισσότερο, όταν η διεξαγωγή των τεστ γίνονταν σε δημόσιες δομές δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους επί μήνες, και τώρα καταργήθηκε με το πρόσχημα του μη εμβολιασμού, με το κυβερνητικό επιχείρημα να είναι “το εμβόλιο είναι δωρεάν, ας κάνετε εμβόλιο”, το ίδιο το Σωματείο πρέπει να καταγγείλει την κυβερνητική πρακτική κατάργησης των δωρεάν τεστ σε εμβολιασμένους και μη, και όχι να στέλνει τους συναδέλφους να πληρώσουν στο φαρμακείο, ή να αποδέχεται το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται τεστ.

Η στάση και η πρακτική του Σωματείου δεν μπορεί να αποδέχεται με έμμεσο τρόπο την κυβερνητική πρακτική για τα τεστ, καθώς το Σωματείο πρέπει να έχει καθοδηγητικό ρόλο για το τι πρέπει να απαιτούν οι συνάδελφοι στο χώρο εργασίας, και αυτό δεν πρέπει να είναι οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν τα τεστ, και την ίδια στιγμή οι εμβολιασμένοι να μην ελέγχονται, αλλά να κατοχυρώνεται ο ΔΩΡΕΑΝ έλεγχος ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πληρώνει για τίποτα που αφορά την περίθαλψη!

Στις καθαρά προσχηματικές αιτιάσεις του ΔΣ ότι αυτό “δεν είναι εφικτό” και ότι “δεν υπάρχουν οι καιρικές συνθήκες για εξωτερικό χώρο”, πίσω από τις οποίες το ΔΣ θέλει να κρύψει την πολιτική του υποχώρηση, εξηγήσαμε ότι η συνέλευση του Σωματείου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρο όπως το Πολυτεχνείο (αίθριο ή φουαγιέ), που εξασφαλίζει τις  κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες και να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενα κακέ    ς καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, ανάλογη επιλογή έχουν πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, όσο και το ίδιο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όταν πραγματοποίησαν εκδηλώσεις.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει την δυνατότητα με τις αστείρευτες δυνάμεις του, και το έχει αποδείξει στην πράξη, να δημιουργεί όρους ενότητας, να προφυλάσσει τον εαυτό του χωρίς να ακυρώνει την μαζική δράση, χωρίς να ενσωματώνει τις αυταρχικές κυβερνητικές απαγορεύσεις και περιορισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. 

Η πολιτική της συμμόρφωσης με τα κυβερνητικά δήθεν υγειονομικά “στάτους” θα καταπέσει εν τέλει κάτω από το βάρος των αναγκών της ταξικής πάλης.

ΑΠΑΤΟΥΜΕ:

  • ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΩΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  • ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ Ή ΜΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου