11/30/2021

Ανταπόκριση από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (28/11)

Με καλή μαζικότητα (σχεδόν 100 συνάδελφοι) πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου μας. Η συνέλευση αποτύπωσε ξανά την εκφρασμένη διάθεση που υπάρχει στον κάδο για δράση, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Σωματείο με μια διαδικασία ουσιαστικά “παράλληλων μονολόγων”. Τα προβλήματα όμως του Σωματείου μας μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με τη μαζικότερη και ενεργητικότερη συμμετοχή των συναδέλφων. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα συμβάλλει και η στήριξη-ψήφιση στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, που με συνέπεια έδρασε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 17-18-19 Δεκέμβρη. Εκλέχθηκε εφορευτική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης:

  • Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ) αλλά και οι άλλες δυνάμεις του ΔΣ που έχουν δορυφοριοποιηθεί γύρω τους, υπεραμύνθηκαν της λαθεμένης λογικής τους, θεωρώντας σωστό ότι τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το Σωματείο δεν έκανε συνέλευση και περιορίστηκε σε κινητοποίησεις “κλειστού κύκλου” και του ΔΣ.
  • Προσπάθησαν να “ξεπλύνουν” την ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη χωρίς όμως να έχουν ούτε ένα ουσιαστικό επιχείρημα.
  • Θετικό στοιχείο η δέσμευση για άρνηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής διαδικασίας αλλά και της καταγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, σε κάτι που συνέβαλε και η αποφασιστική στάση του σχήματος μας.
  • Θετικό στοιχείο ήτανε ο ομόφωνη ψήφιση του ψηφίσματος για τους 62 συλληφθέντες της Αθήνας και η εκδήλωση στήριξης για την δίκη που ξεκινάει, αλλά και των υπολοίπων ψηφισμάτων που κινούνταν σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί, η απόφαση του ΔΣ για πραγματοποίηση ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού στην είσοδο, μα απαίτηση πραγματοποίησης rapid test για μη εμβολιασμένους. Για το ζήτημα αυτό έχει εκδοθεί καταγγελία από το το σχήμα μας.

Ακολουθεί το αποτέλεσμα της Συνέλευσης και το πλαίσιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας

ΕΣΑΚ: 55

Rebuil_it: 15

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών: 11

Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών: 11

Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών: 7


ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΜΤ-Μακεδονίας (28/11/21)


ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


Παλεύουμε για την ανατροπή του νόμου-έκτρωμα

και συνολικά της πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε, 

η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι εκμεταλλευτές, που κατέχουν τον  πλούτο που έχει παράξει η εργαζόμενη πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας, κηρύσσουν ανοιχτό πόλεμο προς τον κόσμο της δουλειάς. Με ανάλογο τρόπο, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν, δυναμώνοντας την ταξική πάλι ενάντια τους.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη να καταργήσει την υποχρεωτική δήλωση της υπερεργασίας από την εργοδοσία, είναι ενδεικτική των προθέσεων τους. Η ενέργεια αυτή δρα ως “τροχιοδεικτική βολή” για την εφαρμογή του αντεργατικού-νόμου έκτρωμα και την κατάργηση του 5νθήμερου-8ωρου. Δίνει “αέρα στα πανιά” των αφεντικών προκειμένου να ξεδιπλώσουν την ουσία της αντεργατικής πολιτικής, που είναι η “ατομική διευθέτηση” εργοδότη-εργαζόμενου και η διάλυση του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων. 

Η πολιτική αυτή προστίθεται στην ήδη ελαστικοποιημένη εργασιακή πραγματικότητα του κλάδου των μισθωτών τεχνικών, όπου οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά “μέχρι να βγει το πρότζεκτ”, η καταπάτηση του ωραρίου έχουν περάσει ως καθεστώς και “φυσιολογική τάξη” των πραγμάτων. Στόχος όλων των αστικών κυβερνήσεων, που αποτελούν εκφραστές του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όσο, όπως και με ο,τι αμοιβή καθορίζει η εργοδοσία. 

Και όλη αυτά για ένα μισθό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, με τις αυξήσεις των τιμών και των λογαριασμών να οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία κοινωνία, όπου τα κέρδη των καπιταλιστών έχουν μπει πάνω από το δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από λαϊκό δικαίωμα στις Σπουδές. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα απορροφούν τον κοινωνικό πλούτο, και οι νέες συμφωνίες με ΗΠΑ-Γαλλία εμπλέκουν τη χώρα βαθιά στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

Οι όλο και πιο πυκνοί απεργιακοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μαζικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας ενάντια στην αστυνομοκρατία, η πανεκπαιδευτική πάλη για το δικαίωμα στις Σπουδές, ανοίγουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Με κύρια αιχμή του αγώνα την ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΕΚΤΡΩΜΑ, να ανοίξουμε το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, να ανοίξουμε το δρόμο για τις εργατικές κατακτήσεις.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρική θέση στο νόμο Χατζηδάκη κατέχει η ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική τους θα γεννάει συνεχώς Αντιστάσεις. Φοβούνται ότι θα υπάρξουν κι άλλες “Ν. Σμύρνες”, και άλλα φοιτητικά κινήματα όπως του ΑΠΘ, κι άλλες “e-food”,  και άλλες κλαδικές απεργίες όπως των εκπαιδευτικών, κι άλλες “Cosco”.

Γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα βγουν στο δρόμο μέσα από τα μοναδικά τους όπλα, που είναι τα Σωματεία τους, και θα διεκδικήσουν. Γι' αυτό προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες-εκλογές, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) αλλά και το Μητρώο “Πραγματικών Δικαιούχων”, το όριο “50%+1” για την κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, ο υποχρεωτικός “κοινωνικός διάλογος” , η απαγόρευση της περιφρούρησης ως “ψυχολογική βία”, σκοπό έχουν να δέσουν χειροπόδαρα τα Σωματεία. Ένα Σωματείο που θα δεχθεί να λειτουργήσει με βάση το νόμο-έκτρωμα, θα πάψει να είναι όργανο πάλης των εργαζόμενων, θα ακυρώσει το ίδιο το καταστατικό του και θα παραδοθεί στην εργοδοσία.

Οι εκλογές, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις για τα μέσα πάλης του Σωματείου, η σύσταση των μελών του, η ίδια του η λειτουργία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ και δεν μπορεί να υπόκεινται στον έλεγχου της κυβέρνησης. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο πολιτικά, οικονομικά, και οργανωτικά από το κράτος και την εργοδοσία και να μην δέχεται κανενός είδος επέμβαση. Οι απεργιακοί αγώνες ποτέ δεν ζήτησαν την άδεια του ταξικού εχθρού προκειμένου να εκδηλωθούν.

Οι απαγορεύσεις αυτές, πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη γενικότερη αστυνομοκρατία και καταστολή, το νόμο για τον περιορισμό-απαγόρευση των διαδηλώσεων, την καταπάτηση του Ασύλου, τις πολιτικές διώξεις αγωνιστών. Αυτή η πολιτική καταλήγει στο να βγαίνουν η μία μετά την άλλη να σέρνονται στα δικαστήρια και να κηρύσσονται παράνομες.

Το Σωματείο μας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση άρνησης εφαρμογής οποιασδήποτε διάταξης του νόμου-έκτρωμα. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά με δια ζώσης διαδικασίες, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας και με άρνηση συμμετοχής στο ΓΕΜΗΣΟΕ και στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ήδη η πρακτική των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να εφαρμόζουν ως “λαγοί” το νόμο  και να διενεργούν διαδικασίες με ηλεκτρονικές διαδικασίες δημιουργεί δεδομένα που πρέπει να ανατραπούν από το μαχόμενο εργατικό κίνημα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

Η διάθεση του κλάδου των Μισθωτών Τεχνικών για αγώνα εκφράστηκε με τη μαζικοποίηση του Σωματείου και των διαδικασιών του αλλά και των απεργιακών καλεσμάτων. Η οργάνωση της λειτουργίας του Σωματείου μας αποδείχθηκε αναντίστοιχη των διαθέσεων αυτών, και αυτό είναι αποτέλεσμα της λαθεμένης πολιτικής γραμμής των ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ που κυριαρχεί στο Σωματείο και περιορίζει τη δράση του.

Είναι χαρακτηριστικά ότι:

  • Για όλο το κρίσιμο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και την κατάθεση του νόμου Χατζηδάκη, το ΔΣ δεν κάλεσε ούτε μία συνέλευση, αφήνοντας τη βάση του Σωματείου σε αδράνεια και περιορίστηκε σε δράσεις κλειστού χαρακτήρα.
  • Ακύρωσε την απεργιακή απόφαση της πιο μαζικής συνέλευσης του Σωματείου στις 3 Ιούνη, δήθεν “μεταφέροντας” την απεργία, ενώ στην ουσία ακολούθησε τον εκτονωτικό σχεδιασμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
  • Φοβάται την κοινή δράση και την άμεση “από τα κάτω” εμπλοκή των μελών του Σωματείου στη δράση του, μην αφήνοντας να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες στα πλαίσια του. 

Η πολιτική αυτή γραμμή, που εκφράζεται μέσα από το λαθεμένο σύνθημα για “μη εφαρμογή του νόμου”, δίνει ημερομηνία λήξης στους αγώνες, αναζητά λύσεις “διαφυγής” από τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης, και υποτάσσει το Σωματείο στις αποπροσανατολιστικές “προτάσεις νόμου “.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, οι υπόλοιπες δυνάμεις Σωματείου αδυνατούν να πάρουν θέση και να διαχωριστούν από την πλειοψηφία του ΔΣ, ουσιαστικά στηρίζοντας την με έμμεσο τρόπο. Στο επίπεδο του πολιτικού πλαισίου πολλές φορές υιοθετούν τμήματα της άποψης αυτής, αδυνατώντας να απογαλακτιστούν από το ρεφορμισμό.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία στάθηκε απέναντι σε αυτή τη λογική, μέσα από το κοινό πλαίσιο στο οποίο συμμετείχε. Πάλεψε στους χώρους δουλειάς για την κινητοποίηση των συναδέλφων και τη μαζικοποίηση του Σωματείου, στήριξε όλα τα απεργιακά καλέσματα. Συμμετείχε σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποίησεις της πόλης, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. 

ΤΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ;

Ένα Σωματείο ΤΑΞΙΚΟ, βασισμένο στην εργαζόμενη πλειοψηφία των μισθωτών τεχνικών, μακριά από τις λογικές της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία και την λογική της “επαγγελματικής ένωσης” με τα αφεντικά του κλάδου, ενάντια στον εργοδοτικό-αστικό συνδικαλισμό.

Ένα Σωματείο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, που θα παλεύει με συνεπή πολιτική κατεύθυνση για την ανατροπή της πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών και των νόμων που αυτοί υπηρετούν, ενάντια στην, μακριά από τις “προτάσεις νόμων”, απαλλαγμένο από τις αυταπάτες ότι αυτή πολιτική “δεν θα εφαρμοστεί” και θα “μείνει στα χαρτιά”.

Ένα Σωματείο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ οικονομικά, πολιτικά και οργανωτικά από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους, που θα περιφρουρήσει το καταστατικό του και τις διαδικασίες του.

Ένα Σωματείο ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ του, που θα εξασφαλίζει συνθήκες άμεσης συμμετοχής και εμπλοκής των μελών του, που θα δημιουργεί συνθήκες ελέγχου της ηγεσίας του.


ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και τις ειδικότητες του κλάδου.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στο επίδομα ανεργίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθεί το «μπλοκάκι» και κάθε άλλη μορφή ελαστικής, ανασφάλιστης ή μερικής εργασίας.
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ του νόμου Χατζηδάκη και συνολικά της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών.
  • Άρνηση εφαρμογής κάθε διάταξης του νόμου για τη λειτουργία του Σωματείου, άρνηση κάθε ηλεκτρονικής διαδικασίας ή ενημέρωσης του ΓΕΜΗΣΟΕ και του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.
  • 5νθήμερο-8ωρο. Καμία καταπάτηση του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. Καμία απλήρωτη υπερωρία.
  • Δικαίωμα στην ασφάλιση και την περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους.
  • Άγνοιμα νέων ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις και δωρεάν τεστ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ταμείο ανεργίας και αποζημίωση για όσους συναδέρφους απολύονται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. 
  • Πάλη για την αποτροπή των πολεμικών κινδύνων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κρέας για τα κανόνια ιμπεριαλιστών-κεφαλαίου.

Στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, παλεύουμε για την ενίσχυση και τη μαζικοποίηση του Σωματείου μας. Στηρίζουμε την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, δυναμώνουμε τη γραμμή της Αντίστασης και της Διεκδίκησης.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου