6/14/2021

ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: «Σάββατο μπορείς; Όχι-Όχι»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας απέδειξε με την αλλοπρόσαλλη στάση του το τελευταίο διάστημα, ότι εγκλωβισμένο στη λογική της ανάθεσης και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, δεν μπορεί να οικοδομήσει έναν πραγματικό απεργιακό σχεδιασμό για το Σωματείο. Δικαίωσε έτσι πλήρως την κριτική που του ασκήσαμε μέσα στις διαδικασίες του Σωματείου, παρά τους όρκους του για το αντίθετο. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Εν όψει της Απεργίας της 3ης Ιούνη, που κηρύχτηκε από δεκάδες μαζικούς φορείς πανελλαδικά, και μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας με τη συμμετοχή 103 συναδέλφων που όλοι ψήφισαν «ΑΠΕΡΓΙΑ», το ΔΣ του Σωματείου αφότου κατήγγειλε με «σκληρά λόγια» τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ακύρωση της απεργίας, ακολούθως… ακύρωσε την απεργία του Σωματείου και υιοθέτησε αυτούσιο το σχεδιασμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χωρίς να ρωτήσει τη βάση του Σωματείου! Αυτή η απόφαση ήτανε προέκταση της στάσης του ΠΑΜΕ στα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, που συνυπέγραψε την ακύρωση της απεργίας.

Όλα αυτά έγιναν με πολύ αδύναμα επιχειρήματα ότι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο «δεν μπορούνε μόνοι τους», ότι δεν πρέπει «να διασπαστεί το εργατικό κίνημα» (από πότε η επιπλέον απεργία είναι διάσπαση), ότι η απεργία «πρέπει να προετοιμαστεί», και άλλα τέτοια φαιδρά. Καθότι μιλάμε για μια απεργία αποφασισμένη, ήδη «τρεγμένη» στους χώρους δουλειάς από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Σωματείου, με τα αφισάκια του για τις 3 Ιούνη ήδη κολλημένα στους τοίχους, και συναδέλφους ήδη έτοιμους να ανακοινώσουνε την απεργία στους εργοδότες, για να μάθουνε ξαφνικά ότι αυτή ακυρώθηκε!

Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη Γενική Απεργία της 10ης Ιούνη,  που διαδήλωσαν μαζικά σε όλη τη χώρα, αλλά και η απεργιακή διάθεση στον κλάδο μας που εκφράστηκε στην πόλη μας με σημαντικό αριθμό συναδέλφων να απεργούνε, απέδειξε ότι υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις που καταπνίγονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ανώτερες και τοπικές.

Εν όψει της Απεργίας της 16ης Ιούνη, ξαφνικά «εγένετο… θαύμα»! Με μια «ξερή απόφαση» του το ΔΣ, μόλις 3 μέρες πριν την απεργία, χωρίς κάλεσμα Γενικής Συνέλευσης για να σφυγμομετρηθούν οι διαθέσεις, ενώ μια χαρά υπήρχε χρόνος (όλες οι Συνελεύσεις έγιναν με 4-5 μέρες χρόνο ειδοποίησης), «ομόφωνα» αποφάσισε ότι: «Οι εργαζόμενοι μπορούνε», «δεν είναι διασπαστικό», «μπορεί να προετοιμαστεί» κτλ. Ρωτάμε λοιπόν: γιατί μπορεί στις 16 να σπάσει ο σχεδιασμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στις 3 Ιούνη δεν μπορούσε; Μήπως γιατί το ΠΑΜΕ (και όσοι τρέχουνε από πίσω του…) θέλει να «ξεπλύνει» την ακύρωση της προηγούμενης απεργίας;

Το Σωματείο μας χρειάζεται μια άλλη λειτουργία και πολιτική λογική. Πόσο διαφορετικά θα ήτανε όλα αυτά αν οι εργαζόμενοι του Σωματείου ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στο σχεδιασμό του, ΡΩΤΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΤΡΟΠΟ για τις σημαντικές αποφάσεις του, αν οι Γενικές Συνελεύσεις ΤΡΕΧΟΝΤΑΝ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ και όχι τελευταία στιγμή, αν κυριαρχούσε στο Σωματείο μια πολιτική γραμμή ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ και δημιουργίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ανεξάρτητου και αντιπαραθετικού στις ορέξεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών;

Τότε οι συνάδελφοι θα μαθαίναμε να οργανώνουμε τον Αγώνα, να αναλαμβάνουμε τα κόστη και τις ευθύνες, θα μαθαίναμε πάνω από όλα να παίρναμε τις αποφάσεις που μας αφορούνε με βάση τις δικές μας αδυναμίες και δυνατότητες! Πάνω από όλα θα μάθαινε κάθε συνάδελφος, την προσωπική ευθύνη της ψήφου απέναντι στο Σωματείο. Μόνο έτσι μπορεί να φτιαχτεί ένα πραγματικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που τόσο το έχουμε ανάγκη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14-6-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου