6/02/2021

Ο Παναγόπουλος και η ΓΣΕΕ διέταξαν, ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ-ΠΑΜΕ εκτέλεσαν, το ΔΣ του ΣΜΤ-Μ πειθάρχησε. Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 3ης ΙΟΥΝΗ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ


Την πλήρη απαξίωση της δείχνει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στους δεκάδες μαζικούς φορείς που αποφάσισαν απεργία στις 3 Ιούνιου, μέσω της άκρως διασπαστικής κίνησης να κηρύξει Γενική Απεργία στις 10 Ιούνη. Στόχος αυτής της απόφασης είναι ο αφοπλισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, η δημιουργία σύγχυσης στους εργαζομένους και  η εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων του εργατικού κινήματος. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη κλιμάκωσης του αγώνα είναι τα εργαλεία του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ασκεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ λειτουργώντας σύμφωνα με τις επιταγές του συστήματος. Την αντίστοιχη έλλειψη ουσιώδους αγωνιστικής διάθεσης δείχνουν οι διοικήσεις Ε.Κ. Αθήνας, ΑΔΕΔΥ που σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ έσπευσαν να αποσύρουν τις αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Ιουνίου και να ακολουθήσουν τον σχεδιασμό του Παναγόπουλου. Αυτές οι τακτικές έρχονται εμφανώς σε σύγκρουση με τα πρωτοσέλιδα περί «δυναμώματος του απεργιακού μετώπου». 

Την ίδια στάση απέναντι στα γεγονότα αποφάσισε να δείξει το ΔΣ του ΣΜΤ-Μακεδονίας με καθοριστική ευθύνη των ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ. Αγνοώντας πλήρως την αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε από 103 συναδέλφους που ψήφισαν απεργία στις 3 Ιούνη, το ΔΣ του Σωματείου αποφάσισε να πειθαρχήσει στον σχεδιασμό εκτόνωσης που επέβαλλε η ΓΣΕΕ και ακύρωσε την απεργία μετατρέποντας την σε… «απογευματινό συλλαλητήριο». Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΣ πήγε ανοιχτά κόντρα στην πολιτική θέληση των μελών του Σωματείου, όπως αυτή εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση. Η στάση αυτή του ΔΣ, είναι τρανταχτή απόδειξη της λογικής ανάθεσης που διαπνέει την λειτουργία του. Η πρακτική αυτή απογοητεύει τον κόσμο, τον αφήνει έκθετο (καθώς συνάδελφοι ήταν έτοιμοι να πιάσουνε τους εργοδότες τους και να δηλώσουνε απεργία, όταν πληροφορηθήκανε την ακύρωση!).

Δεν άρεσε σε όλους αυτούς το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούσαν στις 3 Ιούνη μια ακόμα απεργία βασισμένοι στις δικές τους δυνάμεις, όπως έγινε τη 6η Μάη. Δεν άρεσε η προοπτική δύο συνεχόμενων απεργιών, στις 3 και 10 Ιούνη, που θα μπορούσανε να δράσουνε ως εφαλτήριο για μια συνεχόμενη, κλιμακούμενη απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας. Αποφάσισαν να σύρουν το εργατικό κίνημα πίσω στην αδράνεια που το είχε βουτήξει τόσα χρόνια η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οδηγούνε το εργατικό κίνημα σε μια «κλασσική 24ωρη» με την ψήφιση του νόμου, κάτι που αποτελεί συνταγή ήττας.

Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουνε τα συμπεράσματα τους από τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Να πάρουνε την υπόθεση της απεργιακής κλιμάκωσης στα δικά τους χέρια, ξεπερνώντας την ανάθεση, την αδράνεια και το συμβιβασμό. Να δυναμώσουνε τη στήριξη  στις δυνάμεις εκείνες που πραγματικά θέλουνε το Σωματείο εργαλείο συζήτησης, απόφασης και πάλης για έναν οργανωμένο, παρατεταμένο απεργιακό αγώνα και όχι ένα τσιφλίκι του οποίου οι αποφάσεις είναι κουρελόχαρτο. 

Τρίτη 1/6/2021

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου