5/12/2021

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Διάλυση του ωραρίου, χτύπημα στα σωματεία. Οργάνωση του αγώνα μας χωρίς καμία «αναμονή»!

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπεται να καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση, ισοπεδώνει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Συγκεκριμένα και με βάση όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ:

● Επιτρέπεται η 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή των υπερωριών. Αντί αμοιβής ο εργαζόμενος υποτίθεται θα δουλεύει μειωμένες ώρες ή θα παίρνει ρεπό κάποια άλλη μέρα μέσα στο εξάμηνο σε “συνεννόηση” με το αφεντικό.

● Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται πλέον με ατομική διευθέτηση, που θα υπερισχύει έναντι των συμβάσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της διεκδικητικής ισχύος των εργαζομένων και την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

● Καταργούν τις αργίες του Σαββατοκύριακου για κλάδους όπως της πληροφορικής, των Data centers και των Logistics, όπου εργάζονται πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου μας.

● Αυξάνουν τις υπερωρίες στις 150 ώρες ετησίως, σε σχέση με τις 120 που ισχύουν σήμερα στον τομέα των υπηρεσιών, και σε σχέση με τις 96 που ισχύουν στον τομέα της βιομηχανίας.

Με το καινούργιο νομοσχέδιο πρακτικά καταργείται πλήρως το 5νθημερο - 8ώρο και διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δουλεύουμε περισσότερο και θα αμειβόμαστε λιγότερο. Όσον αφορά τους μισθωτούς τεχνικούς, η διάλυση του ωραρίου έρχεται να ενδυναμώσει τη λογική που, δυστυχώς υπάρχει ήδη στον κλάδο μας: να δουλεύεις «μέχρι να βγει η δουλειά».

Ταυτόχρονα απογυμνώνουν πλήρως το δικαίωμα στην απεργία και στον συνδικαλισμό από κάθε ριζοσπαστικό χαρακτήρα, αφού:

● Επεκτείνουν και βαθαίνουν τον κρατικό έλεγχο των σωματείων με το φακέλωμα του ηλεκτρονικού μητρώου μελών πραγματικών δικαιούχων. Στην ίδια λογική του ηλεκτρονικού ελέγχου μας, κάνουν υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενάντια στις κανονικές, δια ζώσης συνελεύσεις των σωματείων μας. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην πρόβλεψη για αυξημένη απαρτία (50%+1) για κήρυξη απεργίας που προβλέπεται για τα επιχειρησιακά σωματεία, κάτι που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

● Απαγορεύουν την περιφρούρηση των απεργιών και ονομάζουν τις εργατικές κινητοποιήσεις «ψυχολογική βία» διώκοντας τες ποινικά. Επιβάλουν προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% σε πολλούς κλάδους ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ίδια την ουσία της απεργίας.

Η απεργία της 6ης Μάη απέδειξε ότι υπάρχουνε εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που έχουνε διάθεση να παλέψουνε ξεπερνώντας την αδράνεια που επιβάλλει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Την ίδια διάθεση έχουν δείξει μεγάλα τμήματα λαού και νεολαίας το προηγούμενο διάστημα, όπως οι φοιτητές του ΑΠΘ και οι διαδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη.

Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα μέτρα να κατατίθενται επίσημα. Να οργανωθούμε μαζί με τους συναδέλφους μας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία μας. Να προετοιμάσουμε άμεσες, νέες κινητοποιήσεις για την καταγγελία και ανατροπή του νομοσχεδίου.

Τη διάθεση των συναδέλφων για αγώνα έδειξε και η πρόσφατη μαζική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, προσπερνώντας το σχεδιασμό «αναμονής» και ανάθεσης που επέβαλλε το ΔΣ. Παίρνουμε την κατάσταση και τον αγώνα στα χέρια μας. Καλούμε άμεσα σε νέα γενική συνέλευση του Σωματείου, προετοιμαζόμαστε για μαζικό αγώνα.

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

• 5ΗΜΕΡΟ, 8ΩΡΟ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου