2/01/2021

ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ!

ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ!

Τα νέα μέτρα για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι προ των πυλών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-σφαγείο, που εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες της πανδημίας, θέλει να διαγράψει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα που εδώ και δεκαετίες ήθελαν να καταργήσουν:

• Καταργούν ουσιαστικά το ωράριο και τις υπερωρίες, θεσπίζουν τα 10ωρα και τη δουλειά τα σαββατοκύριακα χωρίς καταβολή υπερωριών, (δήθεν με τη… «σύμφωνη γνώμη» των εργαζομένων), και την πληρωμή σε… «είδος» ή ρεπό (ή αλλιώς «δανεικά και αγύριστα»). Ήδη με τα μέτρα για την πανδημία, έχουν επιτρέψει το απλήρωτο 9ωρο για την αναπλήρωση των ωρών σε περίπτωση αναστολής σύμβασης, λες και ο εργαζόμενος ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού.

 Βάζουν χέρι στα σωματεία και τα μέσα πάλης των εργαζόμενων, βγάζοντας στην παρανομία τις συνελεύσεις, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, ενώ την ίδια στιγμή προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων.

Ταυτόχρονα:

 Προωθούν τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης, την ίδια στιγμή που δίνουν μεγάλες απαλλαγές στην εργοδοσία για το ασφαλιστικό κόστος, ώστε να καταλήγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους να καλύπτουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

 Απειλούν τον κατώτατο μισθό -ήδη ξεκίνησαν με τη μείωση του «δώρου Χριστουγέννων» για την περίπτωση αναστολής σύμβασης. Στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο φέρει το όνομα «πρόγραμμα για την επιδότηση της εργασίας», προβλέπουν μισθό για τους μακροχρόνια άνεργους 200 ευρώ το μήνα! Η απουσία συλλογικής σύμβασης για τους μισθωτούς τεχνικούς, τους καθιστά ευάλωτους στις μειώσεις των μισθών κάτω από την απειλή της ανεργίας.

Οι μισθωτοί τεχνικοί βιώνουμε την εργασιακή βαρβαρότητα από πρώτο χέρι. Πολλοί δουλεύουμε σε συνθήκες «γαλέρας», όπου δεν υπάρχει 5νθήμερο-8ωρο αλλά δουλεύεις «μέχρι να βγει η δουλειά». Την κατάσταση αυτή έχει χειροτερέψει η τηλεργασία που καταπατά τον ελεύθερο προσωπικό χρόνο και μας φορτώνει τα λειτουργικά κόστη. Τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία είναι πολλές φορές ανύπαρκτα. Αρκετοί συνάδελφοι εργάζονται με μισθούς πείνας που δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες, η μαύρη και πολλές φορές απλήρωτη εργασία βασιλεύει, ενώ τα «μπλοκάκια» δεν κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα σε άδειες και ταμείο ανεργίας. Ακόμα και οι χώροι εργασίας που έχουνε κατοχυρωμένες κάποιες καλύτερες συνθήκες, θα επηρεαστούν προς τα κάτω. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη: το νέο νομοσχέδιο θα χειροτερέψει δραματικά τις εργασιακές σχέσεις ΟΛΩΝ ΜΑΣ προς το χειρότερο.

Δεν είναι όμως μόνο τα εργασιακά. Η κυβέρνηση νομοθετεί μια σειρά νόμους που καταπατούν κάθε λαϊκό δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία και τη δημοκρατία. Κάθε κινητοποίηση (φοιτητικές, μαθητικές, εργαζομένων) καταστέλλεται βίαια με το πρόσχημα της «δημόσιας υγείας». Αλλά αλήθεια, τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την πανδημία; Προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτές, άνοιξε ΜΕΘ, εξασφάλισε τεστ και εμβολιασμούς; Η μήπως μείωσε τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ;

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Να μην περιμένουμε να δούμε τα μέτρα να κατατίθενται επίσημα. Να οργανωθούμε με τους συναδέλφους μας και να προετοιμάσουμε απεργιακό αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα αλλά και συνολικά η κυβερνητική πολιτική. Να ενωθούμε στο δρόμο με τους φοιτητές και όσους κινητοποιούνται.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν κάνουν τίποτα για να οργανώσουν τους εργαζόμενους. Ανάλογες ευθύνες έχει όμως και το ΔΣ του σωματείου, το οποίο από την αρχή της πανδημίας δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα δεν έχει καλέσει ούτε μια συνέλευση, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία, να αρχίσουμε να συζητάμε την οργάνωση της πάλης μας στους χώρους δουλειάς! Να απαιτήσουμε να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου μας, με τήρηση των μέτρων προστασίας και να πάρουμε απόφαση αγώνα.

Να διεκδικήσουμε με την πάλη μας τη ζωή και το μέλλον μας!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επικοινωνία: agonistikiprotovouliathessalonikis@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/agoproth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου