1/26/2021

«Δικαιωμα στην αποσύνδεση»: Η κλήση σας προωθείται

 

«Δικαιωμα στην αποσύνδεση»: Η κλήση σας προωθείται

 

Μια νομοθετική πρωτοβουλία για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αυτή την πρωτοβουλία καλεί την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργαζόμενων να αποσυνδέονται ψηφιακά από  την εργασία τους μετά το πέρας της εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αφού οτιδήποτε άλλο είναι απλά απλήρωτη υπερωρία. Ωστόσο δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ιδίως στην περίοδο που διανύουμε, αφού η συνεχής μας παραμονή στο σπίτι σε συνδυασμό με την εξάπλωση της τηλεργασίας χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να είμαστε συνεχώς προσβάσιμοι.

Παρ’ ολα αυτά ακόμα κι αυτό το δικαίωμα θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικό αφού η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμης ζητώντας από την Κομισιόν την καθυστέρηση οποιασδήποτε νομοθεσίας για το θέμα για τρία χρόνια. Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε για να ψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία από το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα αλλά και μετά από πιέσεις από Ενώσεις Εργοδοτών όπως παραδέχθηκε και ο, σοσιαλδημοκράτης, εισηγητής της τροπολογίας.

Η παραπάνω είδηση, εάν συδυαστεί κιόλας με την πρόταση της  Deutsche Bank για επιβολή στους τηλεργαζόμενους φόρου 5% επειδή «εξοικονομούν» χρήματα, κάνει ξεκάθαρο ότι η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με την τηλεργασία δημιουργεί νέα πεδία εντατικοποίησης αλλά και συμπίεση των μισθών. Όσο για την ΕΕ που έχει πρωτοσταστήσει σε όλες τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύει ότι ούτε για τα προσχήματα δεν μπορεί να υποδυθεί έναν φιλεργατικό ρόλο. Η εκμετάλλευση είναι στο DNA της.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου