2/17/2021

Προς το Δ.Σ. του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Από την εκδήλωση της πανδημίας την προηγούμενη άνοιξη, η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που επιφέρει, για να περάσει μια σειρά αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων. Η εργοδοσία καθημερινά εκμεταλλεύεται την κυβερνητική πολιτική και τη δυσκολία οργάνωσης των εργαζομένων για να χειροτερέψει τις εργασιακές σχέσεις. Σύντομα η κυβέρνηση σκοπεύει να κατεβάσει ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που θα μακελέψει τα δικαιώματα σε ωράριο και απεργία.

Σε όποια μαζική κινητοποίηση καλείται από το λαϊκό κίνημα, η κυβέρνηση απαντά με χουντικού τύπου απαγορεύσεις, δήθεν «στο όνομα της δημόσιας υγείας», για την οποία όμως δεν έχει πάρει κανένα μέτρο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήτανε η πορεία του Πολυτεχνείου και η επέτειος του Γρηγορόπουλου, που απαγορεύτηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα (με αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις).

Η κυβέρνηση ένα επιχείρημα αναμασάει μόνιμα ως καραμέλα: «Εμείς δεν απαγορεύουμε την πολιτική δράση, απλώς νοιαζόμαστε για την πανδημία». Είναι ένα ψεύτικο επιχείρημα, ακριβώς γιατί όπως έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές οι διαδηλωτές, η πολιτική δράση και η προστασία από την πανδημία, όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να συμβαδίζουν, κύρια για το όφελος του ίδιο του λαϊκού κινήματος.

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΡΙΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.

Αντί όμως το ΔΣ του σωματείου και με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας του να αμφισβητεί, όπως θα όφειλε, το κυβερνητικό αφήγημα, και να κάνει ακόμα πιο συχνή την λειτουργία του Σωματείου, έχει αφήσει το Σωματείο χωρίς γενική συνέλευση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας (συγκεκριμένα από πέρσι τον Φλεβάρη). Μάλιστα, μετά από επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΔΣ, διαπιστώνουμε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτή την διαλυτική για τον κλάδο πρακτική για όλο το επόμενο διάστημα, παρόλο που βρίσκεται «στα σκαριά» το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η δικαιολογία που χρησιμοποιεί το ΔΣ του σωματείου, ότι δηλαδή δεν είναι εφικτή η διαδικασία της συνέλευσης στις σημερινές συνθήκες, είναι πέρα για πέρα ΕΩΛΗ. Δεκάδες είναι τα σωματεία που καλούν σε μαζικές συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις, κρατώντας τα μέτρα προστασίας και προφυλάσσοντας τα μέλη τους. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι της λέσχης του ΑΠΘ, που έκαναν αξιόλογο και νικηφόρο αγώνα ενάντια στις απολύσεις, μέσω του Σωματείου Επισιτισμού: συνεδρίαζαν καθημερινά τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Αλήθεια, για το ΔΣ του Σωματείου μας, έχει μήπως άραγε δίκιο η κυβέρνηση, όταν λέει ότι οι απαγορεύσεις είναι σωστές, και ότι οι μαζικές δράσεις των εργαζομένων αποτελούν «διασπορά του ιού»; Αλήθεια, μήπως το ΔΣ του Σωματείου εφαρμόζει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική, αρκούμενο σε δράσεις «κλειστού κλαμπ» που αφορούν μόνο τους «μυημένους» του Σωματείου; Αλήθεια, μήπως το ΔΣ του σωματείου θεωρεί ότι μπορεί να οργανωθεί μαζικός αγώνας (και μάλιστα απεργιακός) ενάντια στην αντεργατική πολιτική χωρίς τις μαζικές διαδικασίες των εργαζομένων; Ή θεωρεί το ΔΣ ότι μονάχα μέσα από ενημερώσεις, ψηφίσματα, ηλεκτρονική δράση (που φυσικά είναι και αυτά αναγκαία μέσα), μπορεί άραγε να διεξαχθεί μαζική ταξική πάλη; 

Η Γενική Συνέλευση δεν είναι χωρίς σοβαρό λόγο ορισμένη ως η ανώτατη διαδικασία λήψη αποφάσεων ενός Σωματείου. Είναι εκεί όπου οι εργαζόμενοι λένε τη γνώμη τους, ελέγχουν το ΔΣ, οργανώνουν την πάλη τους, και αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Ειδικά σε μια περίοδο όπου ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απεργιακή μάχη, το Σωματείο πρέπει επί τέλους να «βγει από την καραντίνα» και να απευθυνθεί μαζικά στους συναδέλφους. Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση μπορούνε και πρέπει να συμβαδίζουνε με την υγειονομική προφύλαξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, το ΔΣ του Σωματείου να καλέσει Γενική Συνέλευση, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας, με προτεινόμενη ημερομηνία την 7η Μάρτη και ώρα 12.00, με θεματολογία

o Την ενημέρωση των συναδέλφων για τα νέα και ήδη εφαρμοζόμενα αντεργατικά μέτρα.

o Τις συνθήκες, εργασιακές και υγειονομικές, στους χώρους δουλείας.

o Τη συμπόρευση με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, αλλά και ευρύτερα με κινητοποιήσεις που αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα.

o Το πάρσιμο απόφασης για κινητοποιήσεις του Σωματείου.

Να πάρει μέτρα τη γνωστοποίησης και προετοιμασίας της Συνέλευσης στον κλάδο, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή συναδέλφων.

Να γνωστοποιήσουν με δημόσιο τρόπο, τόσο η πλειοψηφία του ΔΣ όσο και οι άλλες δυνάμεις, τη θέση τους προς τους συναδέλφους.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Τρίτη 16/2/2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου