11/29/2023

Πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας για συγκρότηση ομάδας περιφρούρησης και ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης

 Συνάδελφοι,

 η ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη, αναβαθμίζει το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση της η εργοδοσία και η κυβέρνηση και «δένει» με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν οι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου, οι οποίοι βγάζουν στην παρανομία τις συνελεύσεις, τις διαδικασίες, την ίδιες τις αποφάσεις μας και την περιφρούρηση τους. «50%+1», Μητρώα-φακέλωμα, ηλεκτρονικές διαδικασίες και «προσωπικό ασφαλείας» είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που προωθούνται. 

Ουσιαστικά ο νέος νόμος, μέσω της επίκλησης του... «δικαιώματος στην εργασία» (!) και την... «προστασία από την ψυχολογική βία» (!), ποινικοποιεί την απεργιακή περιφρούρηση. Την ίδια στιγμή που κάθε απεργία συναντάει ΜΑΤ, δικαστικές αποφάσεις και ποινικές διώξεις, απολύσεις μέχρι και εκλεγμένων εκπροσώπων. Λίγο ως πολύ, ο νέος νόμος διώκει με φυλάκιση και εξοντωτικά πρόστιμα την απεργιακή περιφρούρηση στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας να εννοηθούν μέχρι και οι συγκεντρώσεις μπροστά στις πύλες εταιριών.

 Οι απολύσεις των 3 από τα 7 μέλη του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ από τα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη», που ουσιαστικά αμφισβητεί την ίδια τη συγκρότηση του Σωματέιου, είναι πολύ σοβαρο ζήτημα που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Σωματείων. Την ίδια στιγμή  εκδηλώθηκε στην πόλη εργοδοτικής τρομοκρατίας και απειλών στους χώρους δουλειάς πριν από την απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου. Η εργοδοσία νιώθοντας «αέρα στα πανιά της» από τις δηλώσεις Γεωργιάδη, και εκμεταλλευόμενη την πισώπλατη μαχαιριά της πλειοψηφίας του ΕΚΘ αλλά και την απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ, επέβαλλε κλίμα τρομοκρατίας, «μην αναγνωρίζοντας» την απεργία, το Σωματείο, και απειλώντας με απολύσεις, μεθόδευση που συνάντησε σε πολλούς χώρους δουλειάς την αποφασιστική στάση των συναδέλφων που δήλωσαν «ΑΠΕΡΓΙΑ».

Αν νομίζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο ότι έτσι θα τρομάξουν τους εργαζομένους και θα παγώσουν την πάλη τους, είναι γελασμένοι. Η ταξική πάλη δεν καταργείται με διατάγματα. Είναι η κινητήριος δύναμη της Ιστορίας. Όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να αγωνιστούν, έχουν πολλές φορές αποδείξει ότι δεν τους σταματάει τίποτα.

Την ίδια στιγμή όμως, το Σωματέιο μας οφείλει να πάρει τόσο πολιτικά, όσο και οργανωτικά  μέτρα, που πλάι στην ανάπτυξη της πάλης του για κατακτήσεις, θα δημιουργεί κλίμα ενότητας των συναδέλφων, εγρήγορση των μελών, και οργανωτική προετοιμασία ενάντια στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, και για την καλύτερη οργανωτική συγκρότηση του Σωματείου μας, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


Α) ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με εθελοντική δήλωση των μελών, να συγκροτηθεί Ομάδα Περιφρούρησης του Σωματείου η οποία να είναι διαθέσιμη τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και μέρες Απεργίας. Σκοπός της συγκρότησης της Ομάδας είναι να βρίσκεται ΑΜΕΣΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ προς το Σωματείο με ευθύνη του Δ.Σ. μια δύναμη συναδέλφων:

  • Σε περίπτωσεις απειλών από την εργοδοσία για δήλωση απεργίας.
  • Σε περιπτώσης εκδήλωσης τρομοκρατίας για μοίρασμα κειμένου ή παρέμβασης σε χώρο δουλειάς.
  • Σε περίπτωση σύλληψης συναδέλφου.
  • Σε περίπτωση χτυπήματος άλλου Σωματείου.
  • Η Ομάδα Περιφρούρησης συγκροτείται σε εθελοντική βάση, από όλους τους συναδέλφους που έχουν τη διάθεση, αλλά και πιθανόν αυξημένη δυνατότητα να απουσιάσουν έκτακτα από το χώρο δουλειάς τους.

Η δράση και ενεργοποίηση της γίνεται με ευθύνη του ΔΣ και στο πλαίσιο της γενικής αποστολής του Σωματείου να περιφρουρεί τα μέλη του, σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντικειμενικά χρόνος για κάλεσμα συγκέντρωσης, απεργίας ή στάσης εργασίας, δηλαδή μαζικής ενεργοποίησης όλων των μελών.

 Η Ομάδα Περιφρούρησης δεν υποκαθιστά την ανάγκη κινητοποίησης όλου του Σωματείου και κάθε συναδέλφου ξεχωριστά, αλλά αποτελεί στοιχείο οργανωτικής συγκρότησης, εγρήγορσης, αυξημένων αντανακλαστικών και δυνατότητας άμεσης απάντησης του Σωματείου, με σκοπό δημιουργία συνθηκών για την μαζική κινητοποίηση όλων των μελών και του Σωματείο συνολικά. Η περιφρούρηση είναι πάνω από όλα υπόθεση του κάθε μέλους του Σωματείου ξεχωριστά.

 

Β) ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 Η προώθηση αυτής της πολιτικής φέρνει τα μέλη του Σωματείου δυνητικά αντιμέτωπα τόσο με την απειλή των διώξεων, όσο και με την απειλή των εκδικητικών απολύσεων. Όσο καλή και να είναι η προσπάθεια περιφρούρησης του Σωματείου, οι διώξεις είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα όταν κινητοποείται.

Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης σε μόνιμη βάση, με σκοπό την υποστήριξη:

  • Συναδέλφων που απολύονται για τη στάση τους στο χώρο δουλειάς.
  • Συναδέλφων που διώκονται και έχουν ανάγκη νομική υποστήριξη.
  • Συναδέλφων που αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

 Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» αποτελεί μια εκδήλωση αλληλοβοήθειας και υποστήριξης προς όλα τα μέλη του Σωματείου που δίνουν τη δύσκολη μάχη οικοδόμησης όρων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» έχει άλλο σκοπό από το Γενικό Ταμείο του Σωματείου, που φροντίζει για την έκδοση των υλικών, τη δράση του Σωματείου, τα έντυπα του, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κτλ., και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό.

 Προτείνεται η συγκρότηση του «Ταμείου» στις επερχόμενες εκλογές με την επίκληση σε όλα τα μέλη, εκτός από την τακτική εισφορά τους, να συμβάλλουν και για τη συγκρότηση του Ταμείου.

Προτείνεται, τέλος, η διεξαγωγή πολιτιστικής εκδήλωσης, (ακόμα και η καθιέρωση της σε ετήσια βάση), για τη χρηματοδότηση του Ταμείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου