5/07/2023

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΑΣ ΣΤΗΝ TaskUs!


ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΑΣ ΣΤΗΝ TaskUs!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Σε απόλυση μιας εργαζομένου προχώρησε η TaskUs στις 2 Μαΐου χρησιμοποιώντας τις γνωστές εργοδοτικές προφάσεις περί χαμηλής αποδοτικότητας. Δεν πιστεύουμε ότι είναι τυχαίο το ότι πρόκειται για μια εργαζόμενη που διεκδικούσε τα δικαιώματα της στο χώρο εργασίας της κι είχε συμμετάσχει στις απεργίες του Μαρτίου ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη αλλά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς την προηγούμενη ημέρα. Να σημειωθεί ότι η TaskUs δουλεύει κανονικά την Πρωτομαγιά λόγω του αμερικάνικου ΑΦΜ της. Μια μέρα λοιπόν μετά από τη συμμετοχή της στην απεργία, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της! 

Επιπλέον, άσχετο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι σε 10 μέρες θα έκλεινε ένα χρόνο εργασίας στην TaskUs, οπότε και η εταιρεία θα έπρεπε να την αποζημιώσει σε περίπτωση απόλυσης. Όσον αφορά την “χαμηλή αποδοτικότητα”, τέτοιοι μηχανισμοί που αξιολογούν την “αποδοτικότητα” των εργαζομένων χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες για διπλό σκοπό: Από τη μία να εντατικοποιούν τη δουλειά, γιατί ο εργαζόμενος πιέζεται όλο και περισσότερο και δεν τους φτάνει ποτέ. Και δεύτερον να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για απολύσεις όπως αυτή.

Η TaskUs, όπως και κάθε εταιρεία, δεν θέλει εργαζομένους που έχουν άποψη, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που απεργούν. Θέλει εργαζόμενους απαθείς και φοβισμένους που θα ανέχονται τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και την εντατικοποίηση της εργασίας τους. Εξάλλου, στο ίδιο project με την εργαζόμενη που απολύθηκε, άλλες εργαζόμενες παραιτήθηκαν λόγω burnout. Τέτοια φαινόμενα μόνο μεμονωμένα δεν είναι κι ενισχύονται κι από το υπάρχων νομικό πλαίσιο, όπως ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) που επιτρέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο!

Η απόλυση της συναδέλφισσας είναι εκδικητική! Έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον/α τολμάει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μόνη απάντηση απέναντι σε τέτοια περιστατικά από την πλευρά των εργαζομένων είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία μας, συλλογικά, τόσο για το δικαίωμά μας  στην απεργία όσο κι ευρύτερα. Με οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία μας να διεκδικήσουμε:

  • Να ανακληθεί η απόλυση και να επιστρέψει άμεσα η συναδέλφισσα στη δουλειά

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

     

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου