10/24/2022

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. Του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Η απόφαση των Σωματείων των Μισθωτών Τεχνικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) αποτελεί σημαντικό ζήτημα για το Σωματείο μας. Και αυτό γιατί η διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και αυξήσεων στους μισθούς, ειδικά σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του κεφαλαίου οδηγούν την ανθρωπότητα στην πείνα για να ξεπεράσουν την βαθιά κρίση τους, αποτελεί βασική αποστολή του Σωματείου. Η δυνατότητα του Σωματείου να πετυχαίνει αυτό το βασικό καθήκον, αποτυπώνεται στη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους συναδέλφους, και με υποχρεωτική ισχύ σε βάρος όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Ειδικά στον κλάδο μας, η κατάργηση του ΔΠΕ (“μπλοκάκι”), που καταργεί μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων, “περνάει μέσα” από την διεκδίκηση της ΣΣΕ, και τη ριζική αλλαγή των σχέσεων εργασίας που επικρατούν στον κλάδο. Οι συνθήκες “πείνας του 21ου αιώνα” που διαμορφώνει η επίθεση του κεφαλαίου, δίνει ζωτική σημασία στο αίτημα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας. Τέτοιων αυξήσεων, που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Και η διεκδίκηση ΣΣΕ ανά κλάδο αποτελεί βασικό στοιχείο μιας τέτοιας διαδικασίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ασκεί τον καθοδηγητικό του ρόλο προς τους συναδέλφους και τους συγκροτεί ταξικά, πάνω στο τι πρέπει να διεκδικούν από τη δουλειάς τους.

Αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την σφυρηλάτηση ταξικής ενότητας στα πλαίσια του Σωματείου αλλά και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υφίστανται, πάνω στα σημεία βασικής συμφωνίας, με σκοπό την ευρύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, προκειμένου η δράση του Σωματείου να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Για να εξυπηρετηθεί αυτή η κρίσιμη αναγκαιότητα, καταθέτουμε την ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, προς το ΔΣ.  


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Η πανελλαδική διεκδίκηση ΣΣΕ από τα Σωματεία των Μισθωτών Τεχνικών βάζει το Σωματείο σε τροχιά απεργιακής κινητοποίησης, με πιθανή μορφή πάλης την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στους μισθωτούς τεχνικούς. Η προετοιμασία μιας τέτοιας απεργίας, που πηγαίνει χέρι-χέρι με την ζύμωση στους χώρους δουλειάς και την συχνή συνεδρίαση του Σωματείου, απαιτεί έγκαιρη και προσεκτική προετοιμασία, ενημέρωση, προπαγάνδιση και πολιτικό εξοπλισμό όλων των συναδέλφων.

Συμβολή σε αυτή την προετοιμασία, αποτελεί η Πρόταση που καταθέτουμε προς το ΔΣ, σε κατεύθυνση της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης, πιο πλατιάς, πιο διευρυμένης συγκέντρωσης δυνάμεων στον κοινό στόχο της διεκδίκησης της ΣΣΕ. Η συγκέντρωση των δυνάμεων, θα πρέπει να ξεκινήσει από τα Σωματεία εκείνα που δρούνε σε κοινούς εργασιακούς χώρους με το ΣΜΤ-Μ, ακόμα-ακόμα ίσως “αλληεπικαλύπτονται” μια σειρά ειδικότητες, με κριτήριο την όσο το δυνατόν αυξημένη δυνατότητα για μαζικοποίηση των κινητοποίησεων μας. Συγκέντρωση δυνάμεων δεν σημαίνει πλήρης συμφωνία, ούτε κατάργηση της αυτοτέλειας κάθε φορέα, αλλά συντονισμός πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Σωματείο μας θα πρέπει να προχωρήσει έγκαιρα σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων, επιδιώκοντας την συμπόρευση στα πλαίσια του εργατικού κινήματος με όσους έχουν ταξική αναφορά, δίνοντας προτεραιότητα:

  • Σε όλα τα όμορα κλαδικά Σωματεία, όπως αυτά του ΣΕΤΗΠ, των Οικοδόμων, του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και όλων των ανάλογων Σωματείων που έχουν κοινό χώρο δουλειάς ή κοινές ειδικότητες με το ΣΜΤ-Τ.
  • Σε όλα τα κλαδικά, πανελλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία στις εταιρίες που απασχολούν μισθωτούς τεχνικούς, ειδικά στη βιομηχανία, όπου οι συνάδελφοι έχουν διπλή συνδικαλιστική ιδιότητα. 
  •  Στους Φοιτητικούς Συλλόγους των αντίστοιχων σχολών αναφοράς μας, τους μελλοντικούς μας συναδέλφους,  οι οποίοι αυτή τη στιγμή βιώνουν την πιο βάρβαρη κρατική καταστολή που βασικό σκοπό έχει να ενταφιάσει το εργασιακό τους μέλλον και να συντρίψει τα μελλοντικά τους δικαιώματα, αυτά που εμείς τώρα διεκδικούμε.
  • Σε όλα τα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, όλες τις συσπειρώσεις μέσα στο εργατικό κίνημα που αναγνωρίζουν την ανάγκη του αγώνα τις συλλογικές συμβάσεις και θέλουν να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα μας.
  • Σε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα και έχουν ταξική αναφορά και θέλουν να συμβάλλουν στον αγώνα.
  • Στους ανένταχτους αγωνιστές που επιθυμούν να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη.

Η σύσκεψη αυτή θα πρέπει να βάλει μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

  • Τον συντονισμό, πανελλαδικό και τοπικό, των κινητοποιήσεων, και ειδικά εκείνων που αφορούν διεκδίκηση ΣΣΕ τόσο από το δικό μας Σωματείο, όσο και από τα όμορα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων και κοινός προγραμματισμός των κινητοποιήσεων. 
  •   Η ίδρυση μέσων ταξικής αλληλεγγύης και στήριξης των μελών από τις εργοδοτικές απειλές και τις αυθαιρεσίες, όπως η συγκρότηση Απεργιακού Ταμείου και Ομάδας νομικής βοήθειας για τους συναδέλφους.
  • Η επιδίωξη της κοινής συμπόρευσης στο δρόμο όλων των φορέων.

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επικοινωνία: agoprothess@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου