2/10/2022

Ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, αγώνας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!

 Ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, αγώνας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!

Βαθαίνει η πολιτική της ακρίβειας που εξαφανίζει το εισόδημα των εργαζόμενων. Συνεχίζονται οι αυξήσεις σε βασικά είδη λαϊκής ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, αλλά και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και της θέρμανσης. Για πολλούς εργαζόμενους πλέον, ο μισθός δεν φτάνει για να πληρωθούν το νοίκι και τα βασικά έξοδα.Η κυβέρνηση προκλητικά ανακοίνωσε «αυξήσεις» της τάξης του 2% ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην πραγματικότητα λοιπόν οι μισθοί μειώνονται.

Η πολιτική της ακρίβειας δεν αφορά όλες τις τάξεις. Κάποιοι κερδίζουν από αυτή και κάποιοι χάνουν. Πραγματοποιείται μια μεγάλη μεταφορά πλούτου από τους «κάτω» προς τους «πάνω». Αναπληρώνεται έτσι η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Την πολιτική αυτή έχουν ακολουθήσει όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των Μνημονίων.

Αυτή είναι η πολιτική που έχει επιβάλλει το καθολικό ξεγύμνωμα του λαού από κάθε είδους κοινωνική υποδομή: τη διαλυμένη Υγεία, την ανύπαρκτη δασοπροστασία, τα διαλυμένα σχολεία, τα ανύπαρκτα Μέσα Μεταφοράς. Ούτε μια χιονόπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Ξέρουν όμως καλά να καταστέλλουν τους λαϊκούς αγώνες. Καμία πρόσληψη νοσοκομειακών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών –χιλιάδες προσλήψεις για την κρατική καταστολή.

Ο νόμος Χατζηδάκη (4808/2021) εφαρμόζεται: οι απεργίες βγαίνουν παράνομες, το 5νθήμερο-8ωρο απειλείται!

Επειδή η κυβέρνηση και η εργοδοσία φοβούνται τους μαζικούς απεργιακούς αγώνες, που ξεσπούν όλο και πιο συχνά (efood, εκπαιδευτικοί, Cosco, Kavala-oil), παίρνουν τα μέτρα τους. Εφαρμόζουν τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο Χατζηδάκη, βγάζοντας στην παρανομία τις απεργίες και τις συνελεύσεις, στέλνωντας στα δικαστήρια όποιον αγώνα ξεσπάει. Γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική αυτή θα συνεχίσει να παράγει αντιστάσεις και διεκδικήσεις.

Ο νόμος αυτός όμως δεν σταματά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αφορά τις συνθήκες δουλειάς μας, το 5νθήμερο, το 8ωρο. Με την «ατομική διευθέτηση» που προβλέπει, η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει στην πράξη τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωριές, 10ωρα και 7 φορές τη βδομάδα. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής τους: να δουλεύουμε περισσότερο για να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει, την ίδια στιγμή που οι παρενοχλήσεις των γυναικών στους χώρους δουλειάς αυξάνονται, τη δημιουργία «μηχανισμού καταγγελιών με ευθύνη της εργοδοσίας». Έτσι  η υπόθεση της όλο και μεγαλύτερης καταπίεσης της γυναίκας (που είναι πολύπλευρη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς), μεταβιβάζεται στους, πολλές φορές, υπαίτιους αυτών των φαινομένων.

Μόνο με την οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική!

Για αυτούς τους λόγους, μόνο μέσα από την οργανωμένη συλλογική δράση σε όλα τα επίπεδα μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Μόνο μέσα από τα σωματεία και τους συλλογικούς αγώνες, μπορούμε να φέρουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο. Ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν κηρύξει «παύση των αγώνων», να ξαναπιάσουμε το νήμα των εργατικών κινητοποιήσεων.

  • Αγώνας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. 5νθήμερο-8ωρο.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Facebook: www.facebook.com/agoproth


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου