11/30/2021

Ανταπόκριση από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (28/11)

Με καλή μαζικότητα (σχεδόν 100 συνάδελφοι) πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου μας. Η συνέλευση αποτύπωσε ξανά την εκφρασμένη διάθεση που υπάρχει στον κάδο για δράση, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Σωματείο με μια διαδικασία ουσιαστικά “παράλληλων μονολόγων”. Τα προβλήματα όμως του Σωματείου μας μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με τη μαζικότερη και ενεργητικότερη συμμετοχή των συναδέλφων. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα συμβάλλει και η στήριξη-ψήφιση στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, που με συνέπεια έδρασε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 17-18-19 Δεκέμβρη. Εκλέχθηκε εφορευτική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης:

  • Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ) αλλά και οι άλλες δυνάμεις του ΔΣ που έχουν δορυφοριοποιηθεί γύρω τους, υπεραμύνθηκαν της λαθεμένης λογικής τους, θεωρώντας σωστό ότι τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το Σωματείο δεν έκανε συνέλευση και περιορίστηκε σε κινητοποίησεις “κλειστού κύκλου” και του ΔΣ.
  • Προσπάθησαν να “ξεπλύνουν” την ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη χωρίς όμως να έχουν ούτε ένα ουσιαστικό επιχείρημα.
  • Θετικό στοιχείο η δέσμευση για άρνηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής διαδικασίας αλλά και της καταγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, σε κάτι που συνέβαλε και η αποφασιστική στάση του σχήματος μας.
  • Θετικό στοιχείο ήτανε ο ομόφωνη ψήφιση του ψηφίσματος για τους 62 συλληφθέντες της Αθήνας και η εκδήλωση στήριξης για την δίκη που ξεκινάει, αλλά και των υπολοίπων ψηφισμάτων που κινούνταν σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί, η απόφαση του ΔΣ για πραγματοποίηση ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού στην είσοδο, μα απαίτηση πραγματοποίησης rapid test για μη εμβολιασμένους. Για το ζήτημα αυτό έχει εκδοθεί καταγγελία από το το σχήμα μας.

Ακολουθεί το αποτέλεσμα της Συνέλευσης και το πλαίσιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας

ΕΣΑΚ: 55

Rebuil_it: 15

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών: 11

Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών: 11

Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών: 7


ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΜΤ-Μακεδονίας (28/11/21)


ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


Παλεύουμε για την ανατροπή του νόμου-έκτρωμα

και συνολικά της πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε, 

η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι εκμεταλλευτές, που κατέχουν τον  πλούτο που έχει παράξει η εργαζόμενη πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας, κηρύσσουν ανοιχτό πόλεμο προς τον κόσμο της δουλειάς. Με ανάλογο τρόπο, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν, δυναμώνοντας την ταξική πάλι ενάντια τους.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη να καταργήσει την υποχρεωτική δήλωση της υπερεργασίας από την εργοδοσία, είναι ενδεικτική των προθέσεων τους. Η ενέργεια αυτή δρα ως “τροχιοδεικτική βολή” για την εφαρμογή του αντεργατικού-νόμου έκτρωμα και την κατάργηση του 5νθήμερου-8ωρου. Δίνει “αέρα στα πανιά” των αφεντικών προκειμένου να ξεδιπλώσουν την ουσία της αντεργατικής πολιτικής, που είναι η “ατομική διευθέτηση” εργοδότη-εργαζόμενου και η διάλυση του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων. 

Η πολιτική αυτή προστίθεται στην ήδη ελαστικοποιημένη εργασιακή πραγματικότητα του κλάδου των μισθωτών τεχνικών, όπου οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά “μέχρι να βγει το πρότζεκτ”, η καταπάτηση του ωραρίου έχουν περάσει ως καθεστώς και “φυσιολογική τάξη” των πραγμάτων. Στόχος όλων των αστικών κυβερνήσεων, που αποτελούν εκφραστές του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όσο, όπως και με ο,τι αμοιβή καθορίζει η εργοδοσία. 

Και όλη αυτά για ένα μισθό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, με τις αυξήσεις των τιμών και των λογαριασμών να οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία κοινωνία, όπου τα κέρδη των καπιταλιστών έχουν μπει πάνω από το δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από λαϊκό δικαίωμα στις Σπουδές. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα απορροφούν τον κοινωνικό πλούτο, και οι νέες συμφωνίες με ΗΠΑ-Γαλλία εμπλέκουν τη χώρα βαθιά στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

Οι όλο και πιο πυκνοί απεργιακοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μαζικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας ενάντια στην αστυνομοκρατία, η πανεκπαιδευτική πάλη για το δικαίωμα στις Σπουδές, ανοίγουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Με κύρια αιχμή του αγώνα την ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΕΚΤΡΩΜΑ, να ανοίξουμε το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, να ανοίξουμε το δρόμο για τις εργατικές κατακτήσεις.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρική θέση στο νόμο Χατζηδάκη κατέχει η ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική τους θα γεννάει συνεχώς Αντιστάσεις. Φοβούνται ότι θα υπάρξουν κι άλλες “Ν. Σμύρνες”, και άλλα φοιτητικά κινήματα όπως του ΑΠΘ, κι άλλες “e-food”,  και άλλες κλαδικές απεργίες όπως των εκπαιδευτικών, κι άλλες “Cosco”.

Γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα βγουν στο δρόμο μέσα από τα μοναδικά τους όπλα, που είναι τα Σωματεία τους, και θα διεκδικήσουν. Γι' αυτό προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες-εκλογές, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) αλλά και το Μητρώο “Πραγματικών Δικαιούχων”, το όριο “50%+1” για την κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, ο υποχρεωτικός “κοινωνικός διάλογος” , η απαγόρευση της περιφρούρησης ως “ψυχολογική βία”, σκοπό έχουν να δέσουν χειροπόδαρα τα Σωματεία. Ένα Σωματείο που θα δεχθεί να λειτουργήσει με βάση το νόμο-έκτρωμα, θα πάψει να είναι όργανο πάλης των εργαζόμενων, θα ακυρώσει το ίδιο το καταστατικό του και θα παραδοθεί στην εργοδοσία.

Οι εκλογές, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις για τα μέσα πάλης του Σωματείου, η σύσταση των μελών του, η ίδια του η λειτουργία είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ και δεν μπορεί να υπόκεινται στον έλεγχου της κυβέρνησης. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο πολιτικά, οικονομικά, και οργανωτικά από το κράτος και την εργοδοσία και να μην δέχεται κανενός είδος επέμβαση. Οι απεργιακοί αγώνες ποτέ δεν ζήτησαν την άδεια του ταξικού εχθρού προκειμένου να εκδηλωθούν.

Οι απαγορεύσεις αυτές, πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη γενικότερη αστυνομοκρατία και καταστολή, το νόμο για τον περιορισμό-απαγόρευση των διαδηλώσεων, την καταπάτηση του Ασύλου, τις πολιτικές διώξεις αγωνιστών. Αυτή η πολιτική καταλήγει στο να βγαίνουν η μία μετά την άλλη να σέρνονται στα δικαστήρια και να κηρύσσονται παράνομες.

Το Σωματείο μας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση άρνησης εφαρμογής οποιασδήποτε διάταξης του νόμου-έκτρωμα. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά με δια ζώσης διαδικασίες, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας και με άρνηση συμμετοχής στο ΓΕΜΗΣΟΕ και στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ήδη η πρακτική των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να εφαρμόζουν ως “λαγοί” το νόμο  και να διενεργούν διαδικασίες με ηλεκτρονικές διαδικασίες δημιουργεί δεδομένα που πρέπει να ανατραπούν από το μαχόμενο εργατικό κίνημα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

Η διάθεση του κλάδου των Μισθωτών Τεχνικών για αγώνα εκφράστηκε με τη μαζικοποίηση του Σωματείου και των διαδικασιών του αλλά και των απεργιακών καλεσμάτων. Η οργάνωση της λειτουργίας του Σωματείου μας αποδείχθηκε αναντίστοιχη των διαθέσεων αυτών, και αυτό είναι αποτέλεσμα της λαθεμένης πολιτικής γραμμής των ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ που κυριαρχεί στο Σωματείο και περιορίζει τη δράση του.

Είναι χαρακτηριστικά ότι:

  • Για όλο το κρίσιμο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και την κατάθεση του νόμου Χατζηδάκη, το ΔΣ δεν κάλεσε ούτε μία συνέλευση, αφήνοντας τη βάση του Σωματείου σε αδράνεια και περιορίστηκε σε δράσεις κλειστού χαρακτήρα.
  • Ακύρωσε την απεργιακή απόφαση της πιο μαζικής συνέλευσης του Σωματείου στις 3 Ιούνη, δήθεν “μεταφέροντας” την απεργία, ενώ στην ουσία ακολούθησε τον εκτονωτικό σχεδιασμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
  • Φοβάται την κοινή δράση και την άμεση “από τα κάτω” εμπλοκή των μελών του Σωματείου στη δράση του, μην αφήνοντας να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες στα πλαίσια του. 

Η πολιτική αυτή γραμμή, που εκφράζεται μέσα από το λαθεμένο σύνθημα για “μη εφαρμογή του νόμου”, δίνει ημερομηνία λήξης στους αγώνες, αναζητά λύσεις “διαφυγής” από τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης, και υποτάσσει το Σωματείο στις αποπροσανατολιστικές “προτάσεις νόμου “.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, οι υπόλοιπες δυνάμεις Σωματείου αδυνατούν να πάρουν θέση και να διαχωριστούν από την πλειοψηφία του ΔΣ, ουσιαστικά στηρίζοντας την με έμμεσο τρόπο. Στο επίπεδο του πολιτικού πλαισίου πολλές φορές υιοθετούν τμήματα της άποψης αυτής, αδυνατώντας να απογαλακτιστούν από το ρεφορμισμό.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία στάθηκε απέναντι σε αυτή τη λογική, μέσα από το κοινό πλαίσιο στο οποίο συμμετείχε. Πάλεψε στους χώρους δουλειάς για την κινητοποίηση των συναδέλφων και τη μαζικοποίηση του Σωματείου, στήριξε όλα τα απεργιακά καλέσματα. Συμμετείχε σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποίησεις της πόλης, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. 

ΤΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ;

Ένα Σωματείο ΤΑΞΙΚΟ, βασισμένο στην εργαζόμενη πλειοψηφία των μισθωτών τεχνικών, μακριά από τις λογικές της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία και την λογική της “επαγγελματικής ένωσης” με τα αφεντικά του κλάδου, ενάντια στον εργοδοτικό-αστικό συνδικαλισμό.

Ένα Σωματείο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, που θα παλεύει με συνεπή πολιτική κατεύθυνση για την ανατροπή της πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών και των νόμων που αυτοί υπηρετούν, ενάντια στην, μακριά από τις “προτάσεις νόμων”, απαλλαγμένο από τις αυταπάτες ότι αυτή πολιτική “δεν θα εφαρμοστεί” και θα “μείνει στα χαρτιά”.

Ένα Σωματείο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ οικονομικά, πολιτικά και οργανωτικά από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους, που θα περιφρουρήσει το καταστατικό του και τις διαδικασίες του.

Ένα Σωματείο ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ του, που θα εξασφαλίζει συνθήκες άμεσης συμμετοχής και εμπλοκής των μελών του, που θα δημιουργεί συνθήκες ελέγχου της ηγεσίας του.


ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και τις ειδικότητες του κλάδου.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στο επίδομα ανεργίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθεί το «μπλοκάκι» και κάθε άλλη μορφή ελαστικής, ανασφάλιστης ή μερικής εργασίας.
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ του νόμου Χατζηδάκη και συνολικά της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών.
  • Άρνηση εφαρμογής κάθε διάταξης του νόμου για τη λειτουργία του Σωματείου, άρνηση κάθε ηλεκτρονικής διαδικασίας ή ενημέρωσης του ΓΕΜΗΣΟΕ και του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.
  • 5νθήμερο-8ωρο. Καμία καταπάτηση του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. Καμία απλήρωτη υπερωρία.
  • Δικαίωμα στην ασφάλιση και την περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους.
  • Άγνοιμα νέων ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις και δωρεάν τεστ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ταμείο ανεργίας και αποζημίωση για όσους συναδέρφους απολύονται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. 
  • Πάλη για την αποτροπή των πολεμικών κινδύνων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κρέας για τα κανόνια ιμπεριαλιστών-κεφαλαίου.

Στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, παλεύουμε για την ενίσχυση και τη μαζικοποίηση του Σωματείου μας. Στηρίζουμε την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, δυναμώνουμε τη γραμμή της Αντίστασης και της Διεκδίκησης.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΜΤ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Με έκπληξη οι συνάδελφοι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, διαπιστώσαμε ότι την προηγούμενη μέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου, ανακοινώθηκαν από το ΔΣ μέτρα ασφαλείας πρωτόγνωρα για μαζικό όργανο εργαζόμενων. Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ: “η συνέλευση να γίνει με όρους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, οδηγίες και ατομικά μέτρα προφύλαξης σχετικά με τη νόσο Covid 19. Η χρήση μάσκας σε εσωτερικό χώρο είναι υποχρεωτική και η είσοδος στο χώρο θα γίνεται με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή rapid test 24 ωρών.”

Η απόφαση αυτή του ΔΣ με το πρόσχημα της “υγειονομικής ευθύνης”, αντιγράφει και ενσωματώνει με τρόπο άκριτο και επικίνδυνο τις κυβερνητικές οδηγίες και πρακτικές, που επιφέρουν διαχωρισμούς με βάση το εμβόλιο δημιουργώντας πρόβλημα στην ενότητα μεταξύ των εργαζόμενων, αλλά και ταυτόχρονα νομιμοποιεί την κυβερνητική πολιτική για τα τεστ. 

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Τα μέτρα προφύλαξης της υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα και η διεκδίκηση των μέτρων ασφαλείας πρέπει να είναι ψηλά στις διεκδικήσεις του. Και αυτό γιατί πρώτα και κύρια η εργοδοσία και η κυβέρνηση της είναι αυτοί που καταπατούν τα μέτρα και δημιουργούν συνθήκες διασποράς της νόσου. Είναι αυτοί που έχουν αφήσει το λαό γυμνό από περίθαλψη. 

Συνεπώς, τα μέτρα αυτοπροστασίας που παίρνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα για να περιφρουρήσει τον εαυτό του, δεν μπορούν να ακολουθούν τυφλά τις κυβερνητικές νόρμες και αποφάσεις, ειδικά όταν αυτές στοχεύουν στη διαίρεση των εργαζόμενων και την απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του απέναντι στη δημόσια Υγεία.

Το εργατικό κίνημα δεν αποδέχθηκε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων με πρόσχημα την υγειονομική προστασία και επέμεινε, ακόμα και όταν αυτό σήμαινε σύγκρουση με την αστυνομία, να συγκροτείται με μαζικούς όρους και ταυτόχρονα να τηρεί υποδειγματικά τα μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε, στο όνομα της δήθεν “υγειονομικής προστασίας” προωθήθηκαν μια σειρά απαγορεύσεις, όπως αυτές των συναθροίσεων και των επετείων του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου, κάτι που οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Σε αυτό το πεδίο όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου και γενικά οι δυνάμεις των ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, έδειξαν “δείγματα γραφής” και πειθάρχησης στις κυβερνητικές πολιτικές. Από την Πρωτομαγιά του 2020, όπου παραιτήθηκαν από τη διεξαγωγή κανονικής διαδήλωσης κολλώντας αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα, αλλά και για όλο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας όπου άφησαν το Σωματείο χωρίς συνέλευση, χρησιμοποιώντας και αυτοί το επιχείρημα του “υγειονομικού κινδύνου”. Μια πολιτική που τελικά κατέπεσε κάτω από το βάρος των εξελίξεων της ταξικής πάλης, και οδηγηθήκαμε στις μαζικές διαδηλώσεις και διαδικασίες με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Όμοια και σήμερα, που η κυβέρνηση με το πρόσχημα της υγειονομικής προστασίας νομιμοποιεί μια πολιτική κοινωνικού ελέγχου για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της, το εργατικό κίνημα πρέπει να εξασφαλίζει όρους σπασίματος των τεχνητών διαχωρισμών, μιας και ο κύριος διαχωρισμός που αποδέχεται είναι αυτός ανάμεσα στην αστική τάξη και την εργατική τάξη. Το Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο και οι μαζικές διαδικασίες πρέπει να παρακολουθούνται ΕΛΕΥΘΕΡΑ από όλους τους εργαζόμενους.

Όμοια και σήμερα, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόσχημα του ελλιπούς εμβολιασμού για να φορτώσει την οικονομική ευθύνη των τεστ στο λαό, το Σωματείο δεν μπορεί με έμμεσο τρόπο να νομιμοποιεί αυτή τη λογική. Τα τεστ είναι απαραίτητο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας και πρέπει να γίνονται ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη και αυτό είναι βασική διεκδίκηση του εργατικού κινήματος. Δεν μπορεί λοιπόν μια βασική διεκδίκηση να αναιρείται στην εσωτερική λειτουργία του Σωματείου.

Ακόμα περισσότερο, όταν η διεξαγωγή των τεστ γίνονταν σε δημόσιες δομές δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους επί μήνες, και τώρα καταργήθηκε με το πρόσχημα του μη εμβολιασμού, με το κυβερνητικό επιχείρημα να είναι “το εμβόλιο είναι δωρεάν, ας κάνετε εμβόλιο”, το ίδιο το Σωματείο πρέπει να καταγγείλει την κυβερνητική πρακτική κατάργησης των δωρεάν τεστ σε εμβολιασμένους και μη, και όχι να στέλνει τους συναδέλφους να πληρώσουν στο φαρμακείο, ή να αποδέχεται το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται τεστ.

Η στάση και η πρακτική του Σωματείου δεν μπορεί να αποδέχεται με έμμεσο τρόπο την κυβερνητική πρακτική για τα τεστ, καθώς το Σωματείο πρέπει να έχει καθοδηγητικό ρόλο για το τι πρέπει να απαιτούν οι συνάδελφοι στο χώρο εργασίας, και αυτό δεν πρέπει να είναι οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν τα τεστ, και την ίδια στιγμή οι εμβολιασμένοι να μην ελέγχονται, αλλά να κατοχυρώνεται ο ΔΩΡΕΑΝ έλεγχος ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πληρώνει για τίποτα που αφορά την περίθαλψη!

Στις καθαρά προσχηματικές αιτιάσεις του ΔΣ ότι αυτό “δεν είναι εφικτό” και ότι “δεν υπάρχουν οι καιρικές συνθήκες για εξωτερικό χώρο”, πίσω από τις οποίες το ΔΣ θέλει να κρύψει την πολιτική του υποχώρηση, εξηγήσαμε ότι η συνέλευση του Σωματείου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρο όπως το Πολυτεχνείο (αίθριο ή φουαγιέ), που εξασφαλίζει τις  κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες και να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενα κακέ    ς καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, ανάλογη επιλογή έχουν πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, όσο και το ίδιο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όταν πραγματοποίησαν εκδηλώσεις.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει την δυνατότητα με τις αστείρευτες δυνάμεις του, και το έχει αποδείξει στην πράξη, να δημιουργεί όρους ενότητας, να προφυλάσσει τον εαυτό του χωρίς να ακυρώνει την μαζική δράση, χωρίς να ενσωματώνει τις αυταρχικές κυβερνητικές απαγορεύσεις και περιορισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. 

Η πολιτική της συμμόρφωσης με τα κυβερνητικά δήθεν υγειονομικά “στάτους” θα καταπέσει εν τέλει κάτω από το βάρος των αναγκών της ταξικής πάλης.

ΑΠΑΤΟΥΜΕ:

  • ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΩΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  • ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ Ή ΜΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

11/13/2021

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


"Harlan County U.S.A. (1976)"


Για την ιστορική 13μηνη απεργία

των ανθρακωρύχων

στην επαρχία Χάρλαν του Κεντάκι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ | 21.30 

ΣΤΕΚΙ ΣΦΕΝΤΟΝΑ | ΣΥΓΓΡΟΥ 24, 2ος Όροφος 


*** Θα τηρηθούν μέτρα ασφαλείας

και μέγιστο όριο συμμετοχής ***




11/11/2021

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 2021 - ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, 17.00, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΩΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!

Τα αιτήματα της εξέγερσης του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και αποτελούν πηγή έμπνευσης των αγώνων στο σήμερα. Φέτος ο εορτασμός της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει μέσα του το καύσιμο της καταπίεσης, της ανεργίας και της φτώχειας στην οποία ωθεί διαρκώς η κυβερνητική πολιτική τον ελληνικό λαό.

Η ακρίβεια σε βασικά είδη, προϊόντα διατροφής και λογαριασμούς διαρκώς αυξάνεται. Η πολιτική αυτή, μαζί με την ανεργία και τους μισθούς πείνας των εργαζομένων οδηγούν τον λαό στην πλήρη εξαθλίωση. Τα αντεργατικά μέτρα του νόμου Χατζηδάκη νομιμοποιούν την δεκάωρη εργασία για όλες τις μέρες τις εβδομάδας και καταργούν δικαιώματα που το εργατικό κίνημα διεκδίκησε με αγώνες και αίμα (απεργίες, κυριακάτικη αργία, υπερωρίες). Η μοναδική διέξοδος για τον λαό και την νεολαία είναι η πάλη για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και για την ανατροπή του εκτρώματος Χατζηδάκη!

Στο μέτωπο της πανδημίας ο λαός βάλλεται καθημερινά από νέα μέτρα τα οποία βαραίνουν συνεχώς τις δικές του πλάτες καθώς συνεχίζουν να προωθούν, ακόμη και ενάμιση χρόνο μετά, την «ατομική ευθύνη». Η αύξηση των κρουσμάτων και οι θάνατοι περνάνε απαρατήρητα από την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να φέρεται εγκληματικά. Το μέτρο της αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστους γιατρούς και  η άρνηση να ανοίξουν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ είναι δύο στοιχεία που φανερώνουν το πόσο χαμηλή σημασία έχει για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή. Οι αγώνες του λαού για ασφαλή εμβολιασμό, νέες ΜΕΘ, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη είναι η απάντηση!

Η αντιλαϊκή πολιτική δεν σταματάει εδώ! Η εκτεταμένη επίθεση συνεχίζεται και στον κόσμο της εκπαίδευσης. Στο στόχαστρο έχουν μπει μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί.  βλέποντας τα δικαίωματα τους σε δωρεάν σπουδές και μόνιμη δουλειά να οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Ο νόμος Κεραμέως ήρθε για να αποκερματίσει πλήρως την παιδεία και να θέσει κριτήρια (οικονομικά και κοινωνικά) στην μόρφωση του λαού. Βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ορίζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (μόνο στα δημόσια ΑΕΙ βέβαια) και τις διαγραφές φοιτητών οξύνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς. Οι κινητοποιήσεις του πανεκπαιδευτικού μετώπου το τελευταίο διάστημα είναι στοιχείο της διάθεσης του κόσμου για αντίσταση και εμπνέουν νέους αγώνες.

Η καταστολή είναι το μόνο εργαλείο της κυβέρνησης για να υποχρεώσει τον λαό στην πλήρη υποταγή! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ισχύουσες αντισυνδικαλιστικές διατάξεις (θεσμοθέτηση της παράνομης απεργίας, φακέλωμα σωματείων), η απαγόρευση συγκεντρώσεων-κινητοποιήσεων έρχονται να συμπληρώσουν το ξέσπασμα της αστυνομικής βίας, των συλλήψεων, των προστίμων. Δεν θέλουν τον λαό στον δρόμο να παλεύει και να αγωνίζεται για τα δικαιώματα του! Φοβούνται νέες e-food, Cosco, πανεκπαιδευτικές και λοιπές κινητοποιήσεις και απεργίες! Ο αγώνας για ελευθερίες, δικαιώματα, ζωή δεν θα σταματήσει. Είναι τώρα ανάγκη να γίνει σαφές (σε κυβερνητικούς ή μη...) ότι η αντίσταση στο εκμεταλλευτικό σύστημα και η λαϊκή πάλη δεν γνωρίζουν από περιορισμούς και δεν χωράνε σε καλούπια.

Επίσης, η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την ανανέωση των βάσεων, αλλά και Ελλάδας-Γαλλίας για αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή των δύο κρατών βάζουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα σε θέση εξάρτησης προς τον ξένο ιμπεριαλισμό. Την κάνουν ένα ορμητήριο εξόντωσης των λαών βάζοντας έτσι στο εσωτερικό της έντονους πολεμικούς κινδύνους. Οι λαοί πρέπει να αντισταθούν, να μην γίνουν βορά στα στρατηγικά συμφέροντα και στον αιματηρό ολοκληρωτισμό του ΝΑΤΟ.

Ο Νοέμβρης του ’73, η λαϊκή εκείνη εξέγερση εμπνέει τους αγώνες του σήμερα και διδάσκει τον λαό και την νεολαία. Είναι μείζονος σημασίας στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου να εκφραστεί η αγανάκτηση και η δύναμη που έχει ένας λαός ικανός να ανατρέψει τις δυσμενείς συνθήκες ζωής του. 

Όλοι και όλες στον δρόμο την Τετάρτη 17 Νοέμβρη για συνέχιση του αγώνας μας, για νέες νίκες, νέες διεκδικήσεις με συγκέντρωση στις 17:00 στο πολυτεχνείο.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ






11/10/2021

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΟΛΑ ΙΔΑΝΙΚΑ»

Μπορεί το ΕΚΕΤΑ να θεωρείται ένας εργασιακός χώρος που προσφέρει σχετικά ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι «όλα είναι ιδανικά». Η πλειοψηφία των εργαζομένων του απασχολείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), κοινώς μπλοκάκι. Το μπλοκάκι αποκρύπτει την εξαρτημένη εργασία εμφανίζοντας τον εργαζόμενο σαν «συνεργάτη». Έτσι o εργαζόμενος στερείται μια σειρά δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα για μια εξαρτημένη σύμβαση εργασίας. Συγκεκριμένα: 

  • Το μπλοκάκι δεν κατοχυρώνει αναρρωτικές άδειες, άδειες μητρότητας ή κανονικές άδειες. Οι αναρρωτικές δίνονται «άτυπα», σε συνεννόηση με τον εκάστοτε προϊστάμενο, ενώ κάποια αντίστοιχη φόρμουλα βρίσκεται για τις άδειες μητρότητας. Όσον αφορά τις ετήσιες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάθε ινστιτούτο κλείνει κάποιες μέρες το χρόνο, όμως λιγότερες από αυτές που θα δικαιούνταν κάποιος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να λείψει κάποιες διαφορετικές ημερομηνίες ή κάποιες μέρες έξτρα, αυτό πάλι επαφίεται στην «καλή προαίρεση» του προϊσταμένου του.
  • Το μπλοκάκι δεν κατοχυρώνει επίδομα ανεργίας ή αποζημίωση απόλυσης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει 10 χρόνια στο ΕΚΕΤΑ με ΔΠΥ κι όταν απολυθεί να μην έχει κανένα δικαίωμα σε ταμείο ανεργίας ή αποζημίωση.
  • Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν έχουν δικαίωμα σε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας.
  • Το μπλοκάκι δεν καλύπτει τις υπερωρίες. Έτσι σε περιόδους φόρτου εργασίας (για παράδοση κάποιου παραδοτέου, πρότασης ή επιστημονικής εργασίας), ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται έξτρα για τις ώρες που δουλεύει πέρα από το ωράριό του.
  • Ο εργαζόμενος με μπλοκάκι δεν δικαιούται να απεργήσει νόμιμα. Υπάρχει μια πρακτική των προϊσταμένων σε αυτό το θέμα να επιτρέπουν κάποιες φορές στον εργαζόμενο να λείψει από την εργασία του την ημέρα της απεργίας (κάτι που έτσι κι αλλιώς «δικαιούται» σαν συνεργάτης), ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει, δυσχεραίνοντας την απόφαση κάποιου να απεργήσει.

Οι συμβάσεις 6μηνες ή μικρότερης διαμορφώνουν ένα καθεστώς ανασφάλειας, καθώς η συνέχιση ή μη της δουλειάς εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ερευνητικών προγραμμάτων. Παρόλο που οι μισθοί των εργαζόμενων είναι καλύτεροι συγκριτικά με άλλους εργασιακούς χώρους, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι πληρώνονται συνήθως από ευρωπαϊκά προγράμματα για τα οποία δίνονται μεγάλα ποσά, ενώ μάλιστα οι εργαζόμενοι δουλεύουν παραπάνω ώρες από αυτές που αναφέρονται στις συμβάσεις που υπογράφουν. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ παράγουν αρκετές φορές πολλαπλάσια τους μισθούς τους.

Δύο ακόμα θέματα που προέκυψαν εν μέσω της πανδημίας είναι η υποχρεωτική τηλεργασία και το ζήτημα των τεστ. Αν και παρέχονταν δωρεάν τεστ από το ΕΚΕΤΑ δύο φορές την εβδομάδα, αυτό διακόπηκε αρχικά για τους εμβολιασμένους και στην συνέχεια για όλους, αναγκάζοντας κάποιους εργαζόμενους να δίνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα για rapid τεστ. Η παροχή δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους (εμβολιασμένους και μη) είναι σημαντικό μέτρο πρόληψης και δικαίωμα όλων των εργαζόμενων. Όσον αφορά την τηλεργασία, παρόλο που φαίνεται πολύ βολικό να εργάζεται κάποιος από το σπίτι, η εφαρμογή της οδήγησε σε επιδείνωση των όρων εργασίας. Κάτι που είδαμε μέσα στην πανδημία, με το ωράριο να ξεχειλώνει πολύ συχνά με meeting εκτός ωραρίου ή ακόμα και σαββατοκύριακα.

Πέρα όμως από τα ειδικά μας ζητήματα, ως εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ επηρεαζόμαστε και από τις γενικές εξελίξεις στα εργασιακά. Μας πλήττει το νέο κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά και η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που θα καταργήσει την πράξη το 8ωρο-5νθήμερο, δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Απέναντι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην αβεβαιότητα του ΔΠΥ και των σύντομων συμβάσεων, να διεκδικήσουμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να οργανωθούμε με τους συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία μας και να αντισταθούμε!

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου με διατήρηση μισθολογικών δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση του ΔΠΥ.
  • 5ήμερο, 8ωρο, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες – εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων. 
  • Αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη. Πρόβλεψη έτσι ώστε να μην αναγκάζονται σε μόνιμες υπερωρίες οι εργαζόμενοι που διενεργούν τα τεστ. 
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία.
  • Πλήρεις άδειες καθώς κι εξασφάλιση ταμείου ανεργίας κι αποζημίωσης για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σύμβαση απασχόλησης τους.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Facebook: www.facebook.com/agoproth


11/03/2021

Καλέσματα εργατικών κινητοποιήσεων 4/11 και 7/11

 Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών καλεί:

Πέμπτη 4/11 στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη και της αντεργατικής πολιτικής.

Κυριακή 7/11 στις 12.00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενάντια στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή.