5/24/2020

Απέναντι στην «κανονικότητα» της κατάργησης των δικαιωμάτων μας, να απαντήσουμε με αντίσταση και πάλη

Απέναντι στην «κανονικότητα» της κατάργησης των δικαιωμάτων μας,
να απαντήσουμε με αντίσταση και πάλη

Η κυβέρνηση, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Πρώτα και κύρια, επιβάλλει το  πάγωμα του κατώτατου μισθού για το 2020, με προοπτική τη μείωση του από το Γενάρη του 2021. Η επίθεση στο βασικό μισθό θα συμπαρασύρει όλες τις μισθολογικές βαθμίδες προς τα κάτω, σηματοδοτώντας άγρια αντεργατική επίθεση.  Μονιμοποιεί τη δυνατότητα για μερική απασχόληση (με αποτέλεσμα μισό μισθό), ενώ διατηρεί τη δυνατότητα για ελαστικοποίηση των ωραρίων. Απελευθερώνει τις απολύσεις μετά τον Ιούνη, δίνοντας σήμα για νέα εκτίναξη της ανεργίας.

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων και ανέργων που ήτανε σε καθεστώς μαύρης εργασίας, έχουν μείνει χωρίς καθόλου εισόδημα. Είναι η ίδια μοίρα που επιφυλάσσεται στους συναδέλφους μας με «μπλοκάκι», που θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι σε ενδεχόμενο μη ανανέωσης της σύμβασης τους.

Μία άλλη συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού είναι κι η αύξηση των εργαζόμενων που εργάζονται από το σπίτι, κάτι που μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία να είναι αναγκαίο, ωστόσο η παγίωση του μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η «αποτελεσματική κατανομή του χρόνου εργασίας» συνήθως καταλήγει σε περισσότερες ώρες δουλειάς, η συνεχής πρόσβαση στο χώρο εργασίας χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να είναι κι ο εργαζόμενος συνεχώς προσβάσιμος, ενώ δημιουργείται αποξένωση μεταξύ των συναδέλφων και γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η οργάνωση οποιασδήποτε πράξης αντίστασης απέναντι στην εργοδοσία.

Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική της αστυνομοκρατίας, δέρνοντας, ρίχνοντας δακρυγόνα και συλλαμβάνοντας κόσμο που απλά κάθονταν σε πλατείες (Κυψέλη, Καλλιθέας κτλ).  Τα φαινόμενα κρατικής καταστολής ήρθαν να συμβαδίσουν βέβαια και με την επιβολή προστίμων για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και τη μη χρήση μάσκας. Την ίδια περίοδο δηλαδή που η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί γκρεμίζονται και η εκμετάλλευση συνεχίζει να οργιάζει το κράτος αποφασίζει να τιμωρήσει όσους δεν φοράνε μάσκα. Με τις τιμές των μασκών να είναι για πολλούς απλησίαστες και την αποτελεσματική χρήση τους να προτείνει την αλλαγή μάσκας κάθε τέσσερις ώρες, γίνεται σαφές πως σε περιόδους σαν αυτήν η μάσκα παίρνει την μορφή ενός κοινωνικού αγαθού και πρέπει να δίνεται στον λαό δωρεάν.

Κι επειδή κάθε κρίση είναι ευκαιρία, η η κυβέρνηση πέρασε στις 5 Μάη το νομοσχέδιο για  τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας". Αν σφιχτήκατε λίγο στο άκουσμα της λέξης “εκσυγχρονισμός”, είστε σε καλό δρόμο:
Α) Κατάργηση ή αλλαγή αδειοδοτικών διαδικασιών προς όφελος των επενδυτών και σε βάρος του περιβάλλοντος, Β) Κατάργηση δημοσίων φορέων προστασίας του περιβάλλοντος, αφήνοντας περίπου 400 εργαζόμενους στον αέρα Γ) Μελέτες επιπτώσεων που θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο επενδυτής (να μην επιβαρύνεται ο φορογούμενος, όχι τίποτ’άλλο), Δ) Νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.
Και πολλές-πολλές άλλες ομορφιές στο πνεύμα «δε θ’ αφήσουμε περιβαλλοντικές τυπικότητες να γίνουν τροχοπέδη στην προώθηση των επενδύσεων». Ομορφιές oι οποίες προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ιδεοληψίες θα πει κανείς, αφού ο ΣΕΒ, ο “Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων” και άλλοι «εντεπρενέρς» επικρότησαν -κάτι θα ξέρουν όσο να πεις.

Η επιστροφή στην “κανονικότητα” συντελείται με ταχείς ρυθμούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Όχι στην μερική απασχόληση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Όχι στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών
Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και στους απολυμένους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»
Δωρεάν μέτρα υγειονομικής προστασίας για όλους
Έξω η αστυνομίας από τις πλατείες.
Απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
blog: agonistikiprotovouliathessalonikis.blogspot.com
mail: agoprothess@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου