Στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ (ΣΕΕΚΕΤΑ), το ΔΣ του οποίου αποφάσισε να διεξάγει ηλεκτρονικά την τακτική γενική συνέλευση ενόψει των εκλογών του συλλόγου. Επιπλέον, η ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής θα γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της πλειοψηφίας του ΔΣ δεν μας προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι συνελεύσεις από την έναρξη της πανδημίας γίνονται ηλεκτρονικά.
Οι ηλεκτρονικές συνελεύσεις όπου συμμετέχουμε πίσω από τις οθόνες μας, μας απομονώνουν από τις συλλογικές διαδικασίες και διαλύουν το ζωντανό χαρακτήρα των διαδικασιών μας. Επιπλέον, μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε έχει το link. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιδεινώσει ένα πρόβλημα ήδη υπαρκτο, που είναι το δικαίωμα να συμμετέχουν στο σύλλογο οι προϊστάμενοι μας. Ωστόσο, σε μια περσινή συνέλευση παρακολούθησε τη συνέλευση κι ένας από τους μόνιμους ερευνητές του ΙΠΤΗΛ. Κι αν το να πεις την άποψη σου στο συλλογικό σου όργανο είναι δύσκολο όταν ξέρεις ότι μπορεί να το παρακολουθεί ο προϊστάμενος σου, είναι πολύ πιο δύσκολο όταν το παρακολουθεί το “αφεντικό” σου, που αποφασίζει για την ανανέωση της σύμβασής σου.
Το μοντέλο αυτό του τηλε-συνδικαλισμού δεν είναι καινούριο αφού και πριν την πανδημία ο ΣΕΕΚΕΤΑ, αν και έκανε τις διαδικασίες του δια ζώσης, αυτές είχαν κυρίως τη μορφή ενημέρωσης των μελών του συλλόγου για τις δράσεις του ΔΣ και της εκ νέου εξουσιοδότησή του, χωρίς να συμμετέχει σε διεκδικήσεις της εκάστοτε περιόδου. Συγκεκριμένα, δεν καλέστηκε καν γενική συνέλευση όταν περνούσε ο νόμος που έβγαζε στην παρανομία τις διαδηλώσεις ή ο νόμος Χατζηδάκη. Στη διάρκεια της πανδημίας, καμία αντίδραση δεν υπήρξε όταν σταμάτησαν τα δωρεάν τεστ, αναγκάζοντας τους ανεμβολιαστους συναδέλφους μας να δίνουν από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα για rapid τεστ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητάμε τα προβλήματα μας χωρίς την παρουσία των προϊσταμένων μας και να ερχόμαστε σε επαφή διά ζώσης κι όχι ηλεκτρονικά. Ζωτικής σημασίας είναι να οργανωθούμε ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη που διαλύει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και να απαιτήσουμε την ανατροπή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου