5/29/2021

Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και την υπερωρία διασκέδαση

Στα μέσα Απριλίου η ναυτεμπορική έγραψε ένα δημοσίευμα-υμνολόγιο για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σε μορφή ερωταπαντήσεων προσπαθώντας να πείσει πόσο καλό είναι. Για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία. Το νέο νομοσχέδιο είναι υπέροχο αρκεί να είσαι αστός, αφεντικό ή κάτοικος εξωτερικού. Ακολουθούν κάποιεςεναλλακτικές” απαντήσεις στις 17 ερωτήσεις της ναυτεμπορικής 

 

  1. Γιατί προχωράει η κυβέρνηση σε νέο νόμο για την προστασία της εργασίας;

Πριν απαντήσουμε, θα πρέπει αρχικά να αναρωτηθούμε τι σημαίνει προστατεύω ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η εργασία. Σημαίνει τη διατήρηση καταλοίπων του 19ου αιώνα όπως το 8ωρο, ο συνδικαλισμός και οι συλλογικές συμβάσεις ή μηπως σημαίνει να το αφήσεις ελεύθερο, μακριά από περιορισμούς και βαρίδια, ελεύθερο να αυτορρυθμιστεί; Και τελικά τι προστατεύει καλύτερα την εργασία και τον εργαζόμενο σήμερα αν όχι το ξεχείλωμα του ωραρίου, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης;

 

2. Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου; 

Οι αρχές του νομοσχεδίου είναι: 

  • Δούλεψε παραπάνω 
  • Μίλα λιγότερο
  • Φύτεψε ελιές 

 

3. Διαβάζουμε ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση καταργείται το 8ωρο και πάμε σε 10ωρο. Ισχύει ότι καταργείται το 8ώρο; 

Εξαρτάται. Αν είσαι από τους τυχερούς που δουλεύεις σε έναν κλάδο που ήδη θεωρείται αυτονόητο ότι ορίζεις μόνος σου το ωράριο σου (ισως με μια μικρή παρότρυνση του εργοδότη σου) άρα έχεις το ελεύθερο να δουλέψεις όσες υπερωρίες θες, ίσως να μην δεις και μεγάλη διαφορά 

Αν όμως δουλεύεις σε κάποιον κλάδο με σοβιετικά κατάλοιπα που το 8ωρο, ακόμα διατηρεί την παλιά του αίγλη, είναι πιθανόν το 10ωρο να γίνει η νέα σου πραγματικότητα. Αλλά μην ανησυχείς. Θα τα πάρεις σε ρεπό. Όταν βολέψει την επιχείρηση. 

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να δουλέψεις 10ωρο. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη σου. Οπότε μπορείς να αρνηθείς. Και θα ανταμειφθείς με πολλά ρεπό. Αλλά απλήρωτα. Σαν απόλυση ένα πράγμα. 

 

4. Δηλαδή θα υπάρχει δυνατότητα 4ημερης εργασίας; 

Φυσικά. Όπως υπήρχε και μέχρι σήμερα και λεγόταν εκ περιτροπής απασχόληση. Με εκ περιτροπής μισθό φυσικά. Που και πάλι κάποιες φορές ήταν 10ωρη εργασία κι όχι 8ωρη φυσικά. Αλλά με μισθό 8ωρης. Ή και λιγότερο. Εξάλλου όπως λέει κι ένα γνωστό ρητό: “Ήταν πράξη κι έγινε δίκαιο”.

 

5. Στην πράξη, όμως, πώς θα προστατεύεται το 8ωρο και το 5νθήμερο; 

Ας μην κρυβόμαστε: σήμερα το 8ωρο και το 5νθήμερο παραβιάζονται. Σ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η σημαντικότερη καινοτομία του νέου νομοσχεδίου: Τέλος στην παραβίαση του 8ώρου! Πλέον θα παραβιάζεται το 10ωρο.  

Όσο για το 5θήμερο, δεν υπάρχει λόγος να παραβιάζεται αφού περισσότεροι κλάδοι πλέον θα μπορούν να ανοίγουν και τις Κυριακές. Πως θα παραβιάσεις κάτι που δεν απαγορεύεται; 

 

6. Τι είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης και πώς προστατεύει τους εργαζόμενους και στις νέες συνθήκες τηλεργασίας που έφερε η πανδημία; 

Εντάξει αυτό δεν είναι κακό η αλήθεια είναι. Κάνει πιο δύσκολο να σε απασχολεί ο εργοδότης εκτός του νόμιμου 10ωρού σου. Αρκεί βέβαια να το σεβαστεί κι αυτός. Και να μην σου ζητήσει να δουλέψεις εκτός ωραρίου. Έτσι κι αλλιώς στο σπίτι είσαι, κάνε μια εξυπηρέτηση. Που έχεις βέβαια τη νομική κάλυψη να μην την κάνεις. Αλλά κι ο εργοδότης σου έχει την ταξική κάλυψη να σε απολύσει 

Υπάρχει βέβαια κι η νομική οδός. Και μπορεί να κερδίσεις τη δίκη κι η απόλυση να κριθεί παράνομη. Μόνο που σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο δεν δικαιούσαι επαναπρόσληψη αλλά μια ενισχυμένη αποζημίωση. Η ρομαντική άποψη ότι αν κάτι κρίνεται παράνομο πρέπει να διορθώνεται δεν απασχόλησε σε αυτή τη φάση το νομοθέτη μας. 

 

7. Πώς διασφαλίζεται η προστασία των γυναικών και η ενίσχυση της θέσης τους; 

Έως τώρα, μόνο οι γυναίκες φλέρταραν με την απόλυση αν διανοούνταν να ζητήσουν άδεια ανατροφής παιδιού λόγω της εργασιακής ζούγκλας που βιώνει η πλειονότητα των εργαζομένων. Πλέον, την ίδια δυνατότητα έχει κι ο πατέρας αφού κι αυτός έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει την απόλυση του ζητώντας άδεια ανατροφής τέκνου. 

 

8. Πώς προστατεύεται ο νέος πατέρας; 

Ευτυχώς το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το νέο πατέρα από την απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Φυσικά στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα οπότε ο ευσυνείδητος εργοδότης μπορεί αν θέλει να απολύσει τον πατέρα πριν τη γέννηση του παιδιού του έτσι ώστε να χαρεί το παιδί του από τη γεννηση του χωρίς να τον απασχολούν τα άγχη της δουλειάς. 

 

9. Ποιες νέες άδειες θεσπίζονται; 

  • Άδεια μαζέματος ελιάς: Όταν δουλεύεις δεκάωρα το καλοκαίρι για να μαζέψεις τις ελιές σου τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη και τελικά η εταιρεία έχει ανάγκη επιπλέον προσωπικό αυτό το δίμηνο και συνεχίζεις να δουλεύεις δεκάωρα. 
  • Άδεια παίδων: Όταν δουλεύεις 4ήμερο-10ωρο έτσι ώστε να βλέπεις με άνεση τα παιδιά σου Παρασκευή με Κυριακή αλλά την Παρασκευή λόγω εκτάκτων αναγκών της εταιρείας δουλεύεις άλλο ένα δεκάωρο. 
  • Άδεια ατομικής διευθέτησης: Όταν το ωράριο σου το καθορίζεις με ατομική σύμβαση για να είσαι πιο ευέλικτος και δουλεύεις 7ήμερο-10ωρο για να τα πάρεις σε ρεπό το επόμενο 6μηνο κι έχεις υπογράψει 6μηνη σύμβαση. 

10. Πώς αποκαθίσταται μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργατοτεχνιτών; 

Με το νέο νομοσχέδιο εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων. Κάτι που είναι φυσικά θετικό αν προλάβει βέβαια να απολυθεί ο εργατοτεχνίτης και δεν πεθάνει από κάποιοεργατικό ατύχημα”. 

 

11. Τι όφελος θα έχει ο εργαζόμενος από την αύξηση των υπερωριών; 

Μια αρχαία ελληνική φράση έλεγε το πολύ σοφό: Αργία μήτηρ πάσης κακίας”. Είναι γεγονός ότι όταν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο σκέφτεσαι, προβληματίζεσαι, καμιά φορά μελαγχολείς, ίσως κιόλας, θου κύριε, να συνδικαλιστείς. Αυτές τις στρεβλώσεις έρχεται να διορθώσει το καινούριο νομοσχέδιο όπου με 150 ώρες νόμιμες υπερωρίες το χρόνο (χωρίς να υπολογίζονται οι άγραφες) δεν θα σου μένει χρόνος για τέτοια “παραστρατήματα”.  

 

12. Τι θα ισχύει με τις Κυριακές; 

Τι είναι η Κυριακή άραγε; Μην είναι το τεμπέλικο πρωινό ξύπνημα; Μην είναι μια ευκαιρία να δεις τους φίλους και την οικογένεια σου; Ή μήπως είναι το χαρούμενο πρόσωπο του εργαζόμενου που γνωρίζει ότι έχει άλλη μια παραγωγική μέρα στην εργασία του 

το νέο νομοσχέδιο μια χρόνια αδικία αποκαθίσταται. Ως τώρα τη δυνατότητα να είναι παραγωγικοί την Κυριακή είχαν μόνο οι εργαζόμενοι σε ορισμένους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου. Αλλά όχι πια. Σύντομα νέοι κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε έναν κόσμο όπου η Κυριακή από μια ανιαρή μέρα θα μετατραπεί σε μια μέρα μόχθου και ιδρώτα για κάθε εργαζόμενο που σέβεται τη δουλειά του και τον εργοδότη του. 

 

13. Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες; 

Πλέον οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες σε σύμβαση έργου αποκτούν συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κάποιος κακοπροαίρετος βέβαια θα έλεγε ότι ίσως οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες με σύμβαση έργου θα έπρεπε να αποκτήσουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δεδομένου ότι ασκούν μια εξαρτημένη εργασία. ‘Η ότι είναι ειρωνικό να δίνεις το δικαίωμα του συνδικαλισμού σε κάποιους εργαζόμενους στο ίδιο νομοσχέδιο που διαλύεις τον συνδικαλισμό. 

 

14. Γιατί θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η ψήφος εξ αποστάσεως στα συνδικάτα; 

Εδώ θα συμφωνήσουμε με το δημοσίευμα της ναυτεμπορικής. Τα μέτρα αυτά θεσπίστηκαν για τους τρεις παρακάτω λόγους: 

  • Διαφάνεια: Πλέον οι εργαζόμενοι που συνδικαλίζονται θα φακελώνονται σύμφωνα με το νόμο. Τέλος στο αδιαφανές τους φακέλωμα από την αστυνομία. 
  • Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας: Με την ηλεκτρονική ψήφο οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων θα είναι πλέον πιο αντιπροσωπευτικές του προτύπου εργαζόμενου που είναι αρεστός στην κυβέρνηση. Του απομονωμένου δηλαδή στο σπίτι εργαζόμενου, που συμμετέχει στα κοινά μόνο ηλεκτρονικά κι η συμμετοχή του φτάνει το πολύ μέχρι τη συμμετοχή σε μια ψηφοφορία.  
  • Εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος: Τέλος στην καταδυνάστευση του συνδικαλιστικού κινήματος από κάθε λογής κομμουνιστές και αντεθνικά στοιχεία. Με το νέο νομοσχέδιο οι επικίνδυνοι αυτοί ταραχοποιοί θα καταγράφονται και θα αντιμετωπίζονται αναλόγως για να εξυγιανθεί επιτέλους το συνδικαλιστικό κίνημα από τέτοιες αποκλίνουσες και περιθωριακές απόψεις.   

15. Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ; 

Το δικαίωμα στην απεργία ήταν και παραμένει προφανώς σεβαστό. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Οι κοινωνίες μας διατηρήθηκαν και προόδευσαν χάρη στην ανεκτικότητα και το σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Γι’ αυτό λοιπόν το νέο νομοσχέδιο προβλέπει έναν επίσημο απεργοσπαστικό μηχανισμό και υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε ΔΕΚΟ που απεργεί να εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ (33%) στο  επίπεδο των υπηρεσιών. 

Βέβαια όπως πολύ σωστά τονίζεται και στο άρθρο της ναυτεμπορικής “η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.” Γιατί όταν πρέπει να κινούνται τοτων συρμών του μετρό σε μια μέρα απεργίας αυτό δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζόμενων που πρέπει να δουλέψουν αφού οι συρμοί δεν κινούνται χάρη στη δουλειά κάποιων εργαζόμενων αλλά με τη δύναμη της σκέψης ή του Θεού. 

 

16. Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις; 

Νομίζουμε ότι εδώ η απάντηση είναι αυτονόητη. Με αύξηση υπερωριών, κατάργηση πρακτικά του 8ώρου, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δουλειά τις κυριακές για ακόμα περισσότερους κλάδους, διάλυση του συνδικαλισμού, ποιος θέλει να παραμείνει εργαζόμενος; Και ποιος δεν  θέλει να γίνει εργοδότης; 

Προβλέπουμε μαζική έξοδο των εργαζόμενων από τις δουλειές τους και μαζικό άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Η χώρα μας θα γίνει η επιχειρηματική μήτρα της Ευρώπης. Προσωπική έχω ήδη υποβάλλει την παραίτηση μου στο αφεντικό μου κι έχω στα σκαριά τη νέα μου επιχειρηματική κίνηση 

 

17. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις για την προστασία από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία; 

Για να εξετάσεις κατά πόσο είναι σημαντικό ένα πρόβλημα πρέπει να δεις εάν γίνονται καταγγελίες που να το αφορούν. Με φακελωμένα λοιπόν τα σωματεία, με την απεργία να καθίσταται παράνομη για ψύλλου πήδημα και την απαγόρευση περιφρούρησης της, ποιος εργαζόμενος θα τολμήσει να καταγγείλει τον εργοδότη του; Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι με το νέο νομοσχέδιο οι καταγγελίες που αφορούν τη βία και την παρενόχληση στην εργασία θα ελαχιστοποιηθούν, για να μην πούμε ότι θα μηδενιστούν. Εξάλλου ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανίσεις ένα πρόβλημα είναι να το αποδεχθείς σαν κάτι φυσιολογικό. 

 

ΧΧ, 

 μέλος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών