4/12/2021

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Διάλυση του ωραρίου, χτύπημα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Να το ανατρέψουμε!

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπεται να καταθέσει τον Μάιο στη βουλή η κυβέρνηση, ισοπεδώνει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της πανδημίας, ελπίζοντας να μην υπάρξουν αντιστάσεις. Συγκεκριμένα και με βάση όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ:

  • Επιτρέπεται η 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή των υπερωριών. Αντί αμοιβής ο εργαζόμενος υποτίθεται θα δουλεύει μειωμένες ώρες ή θα παίρνει ρεπό κάποια άλλη μέρα μέσα στο εξάμηνο σε “συνεννόηση” με το αφεντικό.
  • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται πλέον με ατομικές συμβάσεις, που θα υπερισχύουν έναντι των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της διεκδικητικής ισχύος των εργαζομένων και την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. 
  • Καταργούν τις αργίες του Σαββατοκύριακου για κλάδους όπως της πληροφορικής, των Data centers και των Logistics, όπου εργάζονται πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου μας.
  • Αυξάνουν τις υπερωρίες στις 150 ώρες ετησίως, σε σχέση με τις 120 που ισχύουν σήμερα στον τομέα των υπηρεσιών, και σε σχέση με τις 96 που ισχύουν στον τομέα της βιομηχανίας.

Με το καινούργιο νομοσχέδιο πρακτικά καταργείται πλήρως το 5νθημερο - 8ώρο και διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δουλεύουμε περισσότερο και θα αμειβόμαστε λιγότερο. Όσον αφορά τους μισθωτούς τεχνικούς, η διάλυση του ωραρίου έρχεται να ενδυναμώσει τη λογική που, δυστυχώς υπάρχει ήδη στον κλάδο μας: να δουλεύεις «μέχρι να βγει η δουλειά». 

Ταυτόχρονα απογυμνώνουν πλήρως το δικαίωμα στην απεργία και στον συνδικαλισμό από κάθε ριζοσπαστικό χαρακτήρα, αφού:

  • Επεκτείνουν και βαθαίνουν τον κρατικό έλεγχο των σωματείων. Αφαιρούν το δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης των  σωματείων που δεν ακολουθούν το φακέλωμα του ηλεκτρονικού μητρώου μελών πραγματικών δικαιούχων. Στην ίδια λογική του ηλεκτρονικού ελέγχου μας, κανουν υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενάντια στις κανονικές, δια ζώσης συνελεύσεις των σωματείων μας.
  • Αυτό έρχεται να προστεθεί στην πρόβλεψη για αυξημένη απαρτία (50%+1) για κήρυξη απεργίας που προβλέπεται για τα επιχειρησιακά σωματεία, κάτι που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
  • Απαγορεύουν την κατάληψη χώρων και εισόδων σε περίπτωση απεργίας, κάνοντας αδύνατη την περιφρούρηση των συλλογικών αποφάσεων των εργαζόμενων. Επιπλέον η αναφορά στην “άσκηση ψυχολογικής βίας” σαν ποινικά κολάσιμη πράξη, μπορεί να ανοίξει νέα βιομηχανία διώξεων εργαζομένων που απλά διεκδικούν τα δικαιώματά τους. 
  • Επιβάλουν προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% σε πολλούς κλάδους (με το πρόσχημα της “κρισιμότητας για το κοινωνικό σύνολο”) ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ίδια την ουσία της απεργίας. 

Το μαζικό ξέσπασμα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή, και οι συνεχιζόμενοι φοιτητικοί αγώνες αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαϊκές και εργατικές αντιστάσεις.

Να μην περιμένουμε να δούμε τα μέτρα να κατατίθενται επίσημα. Να οργανωθούμε με τους συναδέλφους μας και να προετοιμάσουμε απεργιακό αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα αλλά και συνολικά η κυβερνητική πολιτική. Να ενωθούμε στο δρόμο με τους φοιτητές και όσους κινητοποιούνται. Να καλεστεί άμεσα, με ευθύνη του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, γενικη συνελευση με τήρηση των μέτρων προστασίας, και να πάρουμε απόφαση αγώνα. Να διεκδικήσουμε με την πάλη μας τη ζωή και το μέλλον μας!

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

• 5ΗΜΕΡΟ, 8ΩΡΟ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!

•  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου