Με καλή μαζικότητα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/4, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, καθώς ψήφισαν σε αυτή περίπου 90 συνάδελφοι. Η ανταπόκριση των συναδέλφων σε εργάσιμη μέρα (και μάλιστα μεγάλη Τρίτη), και με ελάχιστο χρόνο ενημέρωσης, αποδεικνύει τη διάθεση που υπάρχει στον κλάδο για κινητοποίηση. Είναι ενδεικτικό της όρεξης των συναδέλφων να συζητήσουνε ότι στις 21.00 υπήρχαν ακόμα ομιλητές και αποσύρθηκαν αναγκαστικά προκειμένου να τελειώσει η συνέλευση, που ξεκίνησε στις 19.00.
Στη συνέλευση, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών,
μέσα από το κοινό πλαίσιο που στήριξε, ανέδειξε την ανάγκη της ενεργοποίησης
της βάσης του Σωματείου μας, και της προετοιμασίας του Σωματείου για οργανωμένο
απεργιακό αγώνα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ενεργοποίηση
που απαιτεί και το προσπέρασμα του ανεπαρκούς σχεδιασμού και της λογικής
ανάθεσης που εφαρμόζει η πλειοψηφία του ΔΣ στο Σωματείο. Το προεδρείο της
συνέλευσης και η πλειοψηφία του ΔΣ, δεν κατάφεραν να δώσουν ούτε μια ουσιαστική
απάντηση στις προτάσεις και την κριτική μας. Αρνήθηκαν να ορίσουνε νέα
συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, δεν έβαλαν σχεδιασμό
κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων πέρα από την 6η Μάη, και αντίθετα πρόβαλλαν τη
λογική της «αναμονής για όταν κατατεθεί
το νομοσχέδιο», που είναι παραλυτική για τον κλάδο. Οι εργαζόμενοι δεν
έχουμε να περιμένουμε να δούμε τίποτα από την κυβέρνηση. Πρέπει χωρίς αναμονή
να οργανώσουμε την πάλη μας.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θεωρεί ότι αναδείχθηκε η διάθεση
πολλών συναδέλφων να προχωρήσουνε ένα βήμα παραπέρα. Θεωρεί θετικό γεγονός την κήρυξη
απεργίας στις 6 Μάη από το Σωματείο ενάντια στην διαλυτική λογική της ΓΣΕΕ, και
καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουνε
μαζικά στην απεργία, με συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη 10.30 στην Καμάρα.
Καλεί τους συναδέλφους σε εγρήγορση για τη συνέχιση της δράσης στους χώρους
δουλειάς και των κινητοποιήσεων.
Ακολουθεί το αποτέλεσμα της συνέλευσης και το πλαίσιο που
στήριξε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών.
Αποτέλεσμα Ψηφοφορίας
Πλαίσιο ΕΣΑΚ: 35
Πλαίσιο Rebuilt_it / Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών
Τεχνικών: 29
Πλαίσιο Αριστερη Πρωτοβουλία Τεχνικων / Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών: 24
ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 27/4
Στηρίζουνε:
REbuilt_IT
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.
6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!
Κάτω τα χέρια από 5νθημερο-8ωρο και τις υπερωρίες μας.
Καμία απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακόμα μια κρίση. Αντί για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αντί για προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και άνοιγμα ΜΕΘ, το μόνο που βλέπουμε είναι κατασταλτικά μέτρα και απαγορεύσεις χωρίς υγειονομικό περιεχόμενο. Εκατοντάδες είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να λάβουνε την περίθαλψη που τους αρμόζει.
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είδε την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να τσακίσει τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Αντί για μέτρα στήριξης, όταν ένας εργαζόμενος βγαίνει θετικός στον ιό ή σε αναστολή σύμβασης, τιμωρείται με μείωση των «δώρων» του και με υποχρέωση να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες, λες και ευθύνεται σε κάτι. Χιλιάδες άνεργοι έχουνε μείνει αβοήθητοι χωρίς εισόδημα.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση καταργεί το 5νθημερο-8ωρο και επικυρώνει την υπάρχουσα πραγματικότητα που υπάρχει σε μια σειρά κλάδους, που ήδη καταπατείται το ωράριο. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς, και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και την απεργία.
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, «χτίζοντας» πάνω στις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και στην πολιτική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο κράτησε τα μνημόνια, αλλά τα προχώρησε (βλέπε το 50% για την απόφαση για απεργία), αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει ένα νόμο-έκτρωμα, κόλαση για τους εργαζόμενους.
● Καταργεί το οκτάωρο και θεσπίζει την 10ωρη εργασία με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
● Αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους, ενώ παράλληλα με το παραπάνω καταργείται πλήρως η πληρωμή τους. Ειδικά στους κλάδους με έντονη εποχικότητα (τουρισμός, συγκοινωνίες, κ.α.) ή περιοδικότητα (κατασκευές) για όλους τους μήνες που οι εργαζόμενοι λιώνουν στη δουλειά θα εργάζονται 50ωρο χωρίς υπερωρίες, ενώ ακόμα και η «επιστροφή των ωρών» είναι φούμαρα καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είτε δουλεύουν μεροκάματο, είτε απολύονται!!
● Κάνει νέα βήματα στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μετά την μάχη για το άνοιγμα του εμπορίου τις Κυριακές τώρα επεκτείνουν την δουλειά τα ΣΚ και σε νέους κλάδους (πληροφορική, data centers, αποθήκες και logistics, έτοιμο σκυρόδεμα κλπ).
● Υπονομεύει περαιτέρω τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη.
● Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
● Θεσμοθετεί την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
● Δημιουργεί απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
● Απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, την παραμονή των απεργών στον εργασιακό τους χώρο και την κατάληψή του, ενώ επιτρέπει, αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.
Tο κεφάλαιο, προκειμένου να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει σε επόμενο χρόνο τα κέρδη του, αλυσοδένει του εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα.
Οι μισθωτοί τεχνικοί βιώνουμε χρόνια τώρα από «πρώτο χέρι» τι θα πει «διευθέτηση του εργασιακού χρόνου» στους χώρους δουλειάς.
Οι απλήρωτες υπερωρίες και η καταπάτηση του ωραρίου είναι μάστιγα για τον κλάδο των μισθωτών τεχνικών. Υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, δουλεύουμε χωρίς υπερωρίες «μέχρι να βγει η δουλειά». Συχνά άλλα υπογράφουμε και άλλα παίρνουμε στο χέρι, ενώ με τα «μπλοκάκια» χάνουμε βασικά δικαιώματα όπως το ταμείο, η άδεια μητρότητας και οι άδειες. Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε η τηλεργασία. Η «Ηλεκτρονική Κάρτα Εργασίας» που θεσμοθετεί η κυβέρνηση δεν θα μας προστατέψει από τις αυθαιρεσίες της τηλεργασίας αν δεν οργανωθούμε εμείς μέσα από το Σωματείο μας. Ισότιμη «διευθέτηση» του ωραρίου στο χώρο δουλειάς δεν μπορεί να υπάρξει.
6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ.
135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, ας σκεφτούμε: τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Το 5νθήμερο-8ωρο, οι υπερωρίες είναι κατακτήσεις που πέτυχαν σκληροί απεργιακοί εργατικοί αγώνες. Η ίδια η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα ήτανε κερδισμένο αίτημα της εξέγερσης του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη.
Απέναντι στην υποταγή και την ενσωμάτωση, την τρομοκρατία, τον κατακερματισμό και την απεργοσπασία που προωθεί η κυβέρνηση και ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, πρέπει να προτάξουμε τη σύνδεση των αγώνων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και την ισχυροποίηση της θέσης όλων απέναντι στο κεφάλαιο και στην κυβέρνηση. Να ενισχύσουμε τους αγώνες και τον συντονισμό τους για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.
Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει στην Βουλή για να κάνουμε μια απεργία για την «τιμή των όπλων». Δεν θα περιμένουμε από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει εδώ και χρόνια παραδώσει τα όπλα και έχει γίνει ορτινάτζα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Όσον αφορά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αυτό έκλεισε από πέρσι και άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας. Οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας!
ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΤΟ «ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ». ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Ένας οργανωμένος απεργιακός αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή της βάσης του Σωματείου μας. Οι δυνάμεις που υπογράφουμε το πλαίσιο, καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προσπεράσουμε το ΔΣ και τον ανεπαρκή σχεδιασμό του, να πυκνώσουμε τη λειτουργία του Σωματείου, να το βγάλουμε «από την καραντίνα», να προετοιμαστούμε για έναν μαζικό απεργιακό αγώνα με στόχο την ανατροπή των μέτρων, αλλά και της πολιτικής του κεφαλαίου γενικότερα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΒ-ΕΕ).
Σε αυτές τις συνθήκες, η φετινή πρωτομαγιά να γίνει απεργία και ημέρα αγώνα στις 6 Μάιου, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση! Δεν θα ανεχτούμε την απεργοσπαστική κοροϊδία της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση θέλουν να μετατρέψουν τη ταξική πρωτομαγιά σε παράταση του τριημέρου του Πάσχα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
● Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.
● 5νθήμερο – 8ωρο. Καμία απλήρωτη υπερωρία. Όχι στο άνοιγμα του κλάδου τα σαββατοκύριακα.
● Καμία απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας, της διαδήλωσης. Όχι στο ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
● Πάλη για την κατάκτηση και διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.
● Αυξήσεις στους μισθούς.
● Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
● Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων των εργαζόμενων.
● Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
● Μέτρα εργασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Δωρεάν και πλήρη περίθαλψη για το λαό, προσλήψεις και ΜΕΘ στα νοσοκομεία.
● Εξασφάλιση της πρωτοβάθμιας υγείας
● Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες – εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
● 24ωρη απεργία στον κλάδο την Πέμπτη 6 Μάη με απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στην Καμάρα.
● Νέα γενική συνέλευση, την Κυριακή 23 Μάη, στις 17.00 στο αίθριο του Πολυτεχνείου. Έγκαιρη ειδοποίηση των συναδέλφων για τις γενικές συνελεύσεις.
● Ενημέρωση των συναδέλφων από το ΔΣ για όλες τις δράσεις του σωματείου και τις αποφάσεις που παίρνονται.
● Εξόρμηση στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση του κλάδου για τις αποφάσεις και τη λειτουργία του Σωματείου, και την εγγραφή νέων μελών.